Onkruid verwijderen? Zo kan je onkruid bestrijden!

 

Onkruid verwijderen: een tuinklus die af en toe moet gebeuren. We vertellen je hoe wij onkruid weghalen en hoe we onkruid bestrijden zodat het minder snel terugkomt.

Op deze pagina:

Onkruid verwijderen

Hulp nodig bij onkruid verwijderen?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8,5+ van klanten!

Onkruid verwijderen: gereedschap

De voorbereiding van tuinonderhoud begint altijd met het juiste gereedschap. Dit zorgt ervoor dat de klus een stuk sneller uitgevoerd kan worden en ook nog eens makkelijker is.

Bij Schoffelstudent & Hoveniers gebruiken we het volgende gereedschap om onkruid te verwijderen in de borders.

 1. Onze eigen handen: grote, hardnekkige stukken trekken we er met de hand uit
 2. De schoffel: we doen onze naam eer aan. We schoffelen de tuin en harken het losgekomen onkruid eruit.

Onkruid tussen tegels verwijderen

Een andere plek waar onkruid veel voor komt en meestal niet gewenst is, is tussen de tegels. Mos en onkruid verwijderen tussen tegels doen we met het volgende gereedschap:

 1. Net als in de tuin trekken we eerst de grote, hardnekkige stukken er met de hand en de voegenkrabber uit.
 2. Vervolgens branden we het overgebleven onkruid weg met onze gasbrander.

Onkruid tussen tegels weghalen kan ook met andere middelen. Die bespreken we in de volgende alinea.

Onkruid bestrijden met azijn, zout of bleekwater?

Er worden allerlei middeltjes gebruikt om onkruid te verwijderen.

 • Onkruid verwijderen met azijn is een methode die we vaak horen. Dit raden wij af. Ten eerste is het niet direct een duurzame oplossing. Je blijft bezig, omdat de wortels niet direct aangepakt worden. Daarnaast is azijn belastend voor het milieu. De bodem en het grondwater raken erdoor verontreinigd. Onkruid bestrijden met azijn kan ook schadelijk zijn voor andere planten en insecten. Wij raden dus af om onkruid te verdelgen met azijn.
 • Kan je onkruid bestrijden met zout? Dit is een effectief middel om ook de wortel van het onkruid te doden. Toch raden we ook af om onkruid te bestrijden met zout. Het zout zorgt voor een verzilting van de bodem. Dit belemmert de groei van beplanting.
 • Onkruid verdelgen met bleekwater is ook een optie. Het onkruid wordt inderdaad aangepakt, maar het gaat ook ten kosten van insecten en beplanting in de omgeving.
Hoe bestrijd je onkruid?

Wat kan je dan wel doen?

 • Gebruik een gasbrander. Dit is een effectieve manier om onkruid te verwijderen. Om ook de wortels te verbranden, zal je deze klus een aantal keer moeten herhalen.
 • Kokend water helpt ook om onkruid te verwijderen. Dit heeft geen schadelijk effect op het milieu. Ook hiervoor geldt dat niet direct bij de eerste behandeling de wortels ook beschadigd zijn. Giet dus meerdere keren kokend water over het onkruid. Je kunt ook kokend water in je hogedrukspuit doen.
 • Veeg regelmatig je bestrating. Wanneer je af en toe met een harde bezem je tuin veegt, pak je het onkruid goed aan. Het krijgt dan nauwelijks kans om te groeien.
 • Ga met een voegenkrabber door je voegen heen. Zo snijd je de wortels van het onkruid direct door. Dit kost wel flink wat tijd en is niet het leukste werk om te doen.
 • Biologisch bestrijdingsmiddel. De meningen verschillen hier wat over. Is het nu wel of niet schadelijk. Als biologisch bestrijdingsmiddel schadelijk is, is het in ieder geval veel minder schadelijk dan azijn, bleekmiddel of zout. Wil je echt een middel gebruiken? Kies dan in ieder geval voor een biologisch bestrijdingsmiddel.

Er zijn natuurlijk ook manieren om onkruid te voorkomen. Die delen we verderop in dit artikel.

Onkruid in je gazon bestrijden en voorkomen

Je gazon is ook een plek waar onkruid makkelijk nestelt. Dit kan komen door een gebrek aan onderhoud, maar ook doordat er bijvoorbeeld veel op gespeeld of gelopen wordt. Hierdoor ontstaat er schade aan het gras en op eventuele kale plekken kan makkelijker onkruid groeien.

Wil je onkruid verwijderen uit je gazon, gebruik dan een onkruidsteker. Hiermee kan je het onkruid én de wortel verwijderen. Dit is vrij arbeidsintensief, maar het meest effectief. Kale plekken die ontstaan door het verwijderen van het onkruid kun je weer inzaaien op een geschikt moment.

Onkruid in je gazon bestrijden doe je zo

Ligt er als het ware een laag van vilt (mos) over je gazon, dan kun je het beste verticuteren. Dit doe je met een verticuteermachine die het mos verwijdert van het gazon. Door te verticuteren krijgt het gras ook meer zuurstof en ruimte om te groeien.

Je hoort wel eens dat je onkruid in je gazon kunt bestrijden met azijn. Het klopt dat dit kort werkt tegen onkruid, maar zoals we al eerder beschreven maakt azijn meer kapot dan het oplost. Ook voor het verwijderen van onkruid uit het gazon zijn biologische bestrijdingsmiddelen. Deze zijn zeker beter dan azijn of een ander chemisch middel, maar kunnen ook lichte schade veroorzaken. De dag na behandeling kun je het beste bemesten.

Onkruid voorkomen en bestrijden

We hebben het vooral gehad over het verwijderen van onkruid. Het is nog optimaler wanneer er in het vervolg minder of zelfs geen onkruid meer groeit. Hieronder een aantal tips voor het sterk verminderen (en op sommige plekken zelfs volledig voorkomen) van onkruid.

1. Plaats bodembedekkers in je borders. Deze zorgen ervoor dat onkruid geen kans krijgt om te groeien. Denk hierbij aan de dwergmispel, ooievaarsbek, maagdenpalm, dikkemanskruid of klimop.

2. Gebruik voegmortel tussen je tegels. Dan krijgt het onkruid geen kans om tussen de tegels te groeien.

Bodembedekkers om onkruid te voorkomen
Grind om onkruid te voorkomen

3. Een worteldoek leg je bijvoorbeeld onder je bestrating of onder grind. Onkruid kan niet door deze doeken heengroeien. Wanneer er wel zaadjes van onkruid in de aarde vallen, kunnen deze zich niet diep wortelen door het worteldoek.

4. Grind of houtsnippers. Je kunt er ook voor kiezen om een deel van je tuin te bedekken met bijvoorbeeld grind of houtsnippers. Hiertussen maakt onkruid niet veel kans. Zeker niet wanneer je er ook nog worteldoek onder legt.

5. Bemesten van het gazon zorgt ervoor dat het gras sterker is. Daardoor ontstaan er minder snel kale plekken en is er dus minder ruimte voor onkruid.

6. Niet te kort maaien. Maai het gras niet te kort. Een siergazon maai je op ongeveer 3 centimeter en een speelgazon of schaduwgras op 4 centimeter.

Hulp nodig bij onkruid verwijderen?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8,5+ van klanten!

Uitgelicht project: onkruid verwijderen

Hieronder zie je een project waar onze mannen flink aan de bak zijn geweest. Links de situatie vooraf en rechts de situatie na het werken. Wat een verschil hè?

Onkruid verwijderen project vooraf
Onkruid verwijderen project achteraf