Onderhouden van tuingereedschap

Onderhoud van tuingereedschap

Dat het belangrijk is om het juiste gereedschap voor de juiste klus te gebruiken, is vanzelfsprekend. Maar het onderhouden van het gereedschap, zodat het langer mee gaat, schiet er nog wel eens bij in. Tuingereedschap: we gebruiken het – misbruiken het soms – en zetten het vaak vies en nat weg. Maar met een klein beetje schoonmaken en wat onderhoud gebruik je het gereedschap jarenlang(er)! Hieronder lees je een aantal tips van ons om langer met je gereedschap te doen:

Tuingereedschap droog en schoon opbergen

Het meeste tuingereedschap wordt vochtig en vies tijdens tuinwerkzaamheden. Maak daarom je tuingereedschap eerst schoon en droog. Berg het vervolgens op in een droge ruimte. Wanneer je je gereedschap buiten laat staan, verkort je de levensduur behoorlijk. Hang een handdoek en borstel bij de plek waar je het gereedschap opbergt – zo vergeet je het nooit schoon en droog te maken!

Wij gebruiken haken aan de muur en een rek om ons gereedschap op te bergen. Zo blijft het niet op de grond slingeren. Ook hebben we voor handgereedschap tekeningen aan de muur. Zo zien we makkelijk of we gereedschap missen – het gebeurt nog wel eens dat er een snoeischaartje in de tuin achterblijft.

Slijpen van tuingereedschap

Snoeischaren en takken scharen moeten altijd scherp zijn om mooie sneden te maken en moeten dus af en toe geslepen worden. Ook een schep en een schoffel kun je het best slijpen – dat werkt vervolgens veel fijner. Slijp uw gereedschap altijd aan het begin of het eind van het seizoen. Gereedschap vijlen doe je met een slijpsteen of een bijl vijl.

U kunt ook contact opnemen met ons. Als u klant bent, doen we dit onderhoud kosteloos.

Tuingereedschap met roest

Interesse in betaalbaar hovenierswerk?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Voorkom roest op tuingereedschap

Het voorkomen van roesten is geen hogere wiskunde maar het moet wel worden gedaan. Nadat je klaar bent met het gebruik van de gereedschappen zorg ervoor dat de scharen en/of bladen goed schoon gemaakt worden en spuit deze in met WD40-spray. Zo zorg je ervoor dat het gereedschap in goede conditie blijft en in de komende jaren nog goed mee gaat.

WD40-spray aangeschaft? zo gebruik je het:

  1. spuit de spray op het verroeste of op het deel dat tegen roest beschermd moet worden van het gereedschap
  2. laat het ongeveer 10 minuten intrekken

De spray zal niet alle roest wegkrijgen. Daarom is het aan te raden om de spray op het gereedschap te spuiten ter preventie.

Houtwerk van tuingereedschap

Smeer het houtwerk regelmatig in met lijnzaadolie. Dat voorkomt uitdrogen en scheuren. Haal altijd het zand van de houten stelen af. Dit voorkomt dat het gaat splinteren. Want als je gereedschap gaat splinteren dan is het niet fijn meer in gebruik en dit wil je niet. Het is aan te raden om van te voren het gereedschap wat je gaat insmeren even in een sopje te zetten en te laten drogen. Dan heeft de lijnzaadolie een nog betere werking.

Tip! Hang je gereedschap op in plaats van het neer te leggen. Dan blijft de steel mooier en ontstaan er minder snel splinters etc.

Gebruik van tuingereedschap

naast het onderhoud zijn er nog andere dingen die zeer belangrijk zijn en eigenlijk maar zelden worden gedaan. Hieronder een paar tips & weetjes om nog secuurder om te gaan met je planten/gereedschap:

  1. maak je snoeigereedschap steeds schoon als je hem gaat gebruiken voor een andere plant. Dit voorkomt dat bacteriën en schimmels worden overgedragen van plant naar plant.
  2. negeer het kopje slijpen niet. Als je met een te bot mes gaat knippen kan je heel de plant kapot maken.
  3. zet gewoon een emmertje sop naast je tijdens het werken in de tuin. Dan kan je regelmatig je gereedschap afspoelen. Doe dit ook even nog een keer als je klaar bent om de roest te voorkomen.
  4. Kruiwagens en gieters buiten op de kop zetten, zo blijft er geen water in staan.
  5. Laat een tuinslang nooit lang in de zon liggen.

Interesse in betaalbaar hovenierswerk?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!