Olijfboom snoeien? Hier alle informatie!

Ga je een olijfboom snoeien? Op deze pagina leggen wij uit hoe dat in zijn werk gaat. Olijfbomen zijn namelijk erg gevoelig en moeten met de juiste kennis gesnoeid worden.

Olijvenbomen zijn productiebomen. Om de olijven te laten rijpen hebben ze licht en warmte nodig. Een goed gesnoeide olijfboom heeft horizontale takken, waarop dicht bij de stam geen zijtakken groeien. Een mooi bolletje als boom is daarom niet erg efficiënt Dan krijgen de takken dicht bij de stam geen licht.

Zorg daarom dat je echt je tijd neemt voor het snoeien. Je moet een beetje een mix krijgen tussen efficiënt en mooi. Je wilt niet dat takken te weinig licht krijgen, maar je wilt ook niet dat je een lelijk gesnoeide boom krijgt.

Olijfboom

Interesse in betaalbaar hovenierswerk?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Wanneer kan ik het beste mijn olijfboom snoeien?

Een olijfboom kan je het beste na de winter snoeien. De winter overleven ze makkelijk.

Het Nederlandse klimaat is alleen wel een nadeel. Door de vochtigheid zal de olijfboom niet goed rijpen. Er zijn gelukkig  wat manieren waarop je je olijfboom wel goed kan laten groeien. Het belangrijkste is dat je er genoeg aandacht aan geeft. Als je van plan bent om niks aan de olijfboom te doen, is het misschien geen geschikte plant voor je.

Olijfboom snoeien & bijhouden

  1. Na de overwintering in een warme/lichtgevende omgeving zijn olijfbomen gevoelig voor schildluis. Kijk daarom de takken na en voer vervolgens een bestrijding uit. Onder aan deze pagina bevelen wij een biologisch bestrijdingsmiddel aan.
  2. Zorg dat het hart van de boom licht krijgt. Zorg dus dat de takken naar buiten groeien en niet naar binnen.
  3. Snoei wat takken weg die in de verkeerde richting groeien, zodat de boom nog wel een mooie vorm heeft.
  4. Geef de boom 2 tot 3 keer per week water.
  5. Blijf de boom altijd bijhouden, zodat deze zijn vorm en productiviteit blijft behouden.

Nog een belangrijk punt is de temperatuur. Zorg dat jonge olijfbomen niet zonder bescherming worden blootgesteld aan temperaturen lager dan – 5. Volwassen olijfbomen kunnen iets beter tegen de kou, maar bij temperaturen lager dan – 10 ondervinden ook deze boompjes gevolgen van de vorst. Het is aan te raden om een olijfboom binnen te zetten of buiten een kas te maken.

Let op: Vaak worden olijfbomen in een vorm van een rond bolletje verkocht. De binnenste takken krijgen dan geen licht en verstikken. Gebruik om dat tegen te gaan & je olijfboom goed te snoeien de bovenstaande stappen.

Olijfboom

Aanbevolen producten olijfboom snoeien & onderhouden

Hieronder staan een aantal producten die wij aanraden om te kopen wanneer je je olijfboom snoeit en onderhoudt.

Als je problemen hebt met een plant die te weinig licht krijgt, kun je een speciaal lampje kopen die de plant van licht voorziet. Hieronder staan echter vooral de basisproducten om olijfbomen te snoeien en onderhouden, omdat wij niet een specifieke lamp kunnen aanbevelen. Dat is afhankelijk van de grootte van de plant, de plaats waar de plant staat en de ruimte waar de plant staat.