Oleander snoeien: waarom, hoe, wanneer en waarmee?

Oleander snoeien, (hoe) moet dat? Op deze pagina lees je meer over de volgende onderwerpen:

  • Wat is de oleander?
  • Moet ik de oleander snoeien?
  • Hoe moet ik de oleander snoeien?
  • Wanneer kan ik de oleander snoeien?
  • Waarmee kan ik de oleander snoeien?

Wat is de oleander?

De oleander komt oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied. De oleander kan daar uitgroeien tot een struik van meters hoog en breed. In ons kikkerlandje zetten we de oleander meestal in een pot en wordt de plant rond de twee meter. De oleander kan ook gewoon in een border geplaatst worden, maar is wel heel kwetsbaar voor kou. Kies dan dus een beschut plekje met veel zon en geef de plant wat extra liefde. Je herkent de oleander aan de felgekleurde bloemen die bloeien vanaf juli tot september. Maar ook in de winter is de oleander groen.

Oleander

Hulp nodig met het tuinonderhoud?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Moet ik de oleander snoeien?

Wordt de plant te groot (voor de pot) of zie je onderaan kale plekken verschijnen? Dan is het tijd om de oleander te snoeien.

Hoe en wanneer snoei ik de oleander?

Het snoeien van de oleander kan je het beste in het najaar doen, voordat je de plant naar binnen haalt. Je knipt met een scherpe snoeischaar een stuk van de takken af. Dit doe je tot het punt waarop je het volgende jaar weer nieuwe vertakkingen wilt. Als de oleander gezond is, loopt hij de volgende zomer weer enthousiast uit. Maar wees terughoudend met het snoeien van de oleander en knip voornamelijk de takken weg die geen bloemknoppen meer hebben.

Is de oleander echt te groot geworden? Dan kan je niet om de snoeibeurt heen. Snoei de oleander dan eind februari/begin maart. Bedenk welke vorm je de plant wilt geven en snoei vervolgens de te lange takken weg.

LET OP: de sappen van de plant zijn giftig. Draag tijdens het snoeien van de oleander dus handschoenen en ontsmet het gereedschap dat je gebruikt hebt achteraf goed.

Oleander

Hulp nodig met het tuinonderhoud?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!