Moderne tuin: materialen, trends en inspiratie

De moderne tuin, een tuin met strakke lijnen, die rust en eenheid uitstraalt. Deze stijl wordt steeds populairder en dat begrijpen wij: de moderne tuin is vaak prachtig om naar te kijken. Daarom vertellen we je er meer over!

Voordelen van een moderne tuin

  • Rust en eenheid in je tuin door de strakke lijnen die je in een moderne tuin vindt. Je kunt spelen met het ontwerp en zoeken naar de tuin die perfect aansluit bij je huis.

  • Een onderhoudsvriendelijke tuin. De materialen die gebruikt worden, zijn goed schoon te houden en nemen niet zo snel vuil op. Ook wordt er vrij veel bestrating gebruikt in moderne tuinen en bij de beplanting wordt rekening gehouden met het onderhoud dat ze nodig hebben.

  • Een duurzame tuin. De materialen hebben vaak een lange levensduur. Denk aan hard tuinhout en gladde, sterke tegels.

Kenmerken van een moderne tuin

1. Materialen en elementen

Hout

Houtbouw kom je veel tegen in moderne tuinen. Bijvoorbeeld in overkappingen, vlonders en pergola’s. Het geeft de tuin diepte en hoogte en creëert vaak mooie zitplekjes. Er wordt veelal gekozen voor duurzame houtsoorten zoals hardhout of Douglas hout.

Bestrating

We vinden veel bestrating in de moderne tuin. Er wordt dan gekozen voor grote tegels, zodat er weinig voegen zijn waar onkruid kan groeien. De tegels worden heel strak gelegd of juist speels om de strakke lijnen te onderbreken. De meest gebruikte tegels zijn gladde betontegels of keramische tegels in rustige kleuren.

Verlichting

Een element dat geregeld terugkomt, is tuinverlichting. Met LED-spots, die mooi zijn ingebouwd, worden tuinpaden, maar ook bomen en zithoekjes verlicht. Ideaal als je ook ‘s avonds nog wil kunnen genieten van de tuin. Er is ontzettend veel mogelijk qua lichtsterkte, richting en kleur.

Water

Watervalletjes, fonteintjes, vijvers et cetera: een veelgebruikt element. Water zorgt voor leven in de tuin en heeft een rustgevend effect.

Grind

Grind is prachtig opvulmateriaal. Bijvoorbeeld een randje langs de borders of het pad. Maar ook een pad van grind met daarin staptegels is mogelijk. Grind is er in veel kleuren en zorgt daarmee voor afwisseling in de tuin.

beplanting moderne tuin
moderne tuin kleuren

2. Beplanting

In een moderne tuin vind je een mooie balans tussen bestrating en beplanting. Het groen is een mooie afwisseling. Om de rust te bewaren, worden groepen planten bij elkaar gezet en staan er maar enkele soorten. Onderhoudsarme planten hebben de voorkeur. Denk aan de klimop, buxus en taxus. Ook siergrassen komen veel voor in moderne tuinen. De beplanting vinden we regelmatig terug in verhoogde borders of plantenbakken.

Ook bomen komen we tegen in moderne tuinen. Vaak bomen die op een klein oppervlak blijven, zoals leibomen als de linde en plataan. Soms is er ook nog een stukje gazon te vinden, maar dat ligt aan de grootte van de tuin.

3. Kleuren

De kleuren die we vooral tegenkomen in de moderne tuin, zijn zwart, wit, groen, bruin (hout) en grijs (in allerlei tinten). Dit zijn stijlvolle kleuren die rustgevend zijn en elkaar mooi aanvullen.

4. Vormen

Over het algemeen worden er veel strakke lijnen gebruikt, maar om de tuin niet op te delen in allemaal blokken, worden deze lijnen soms onderbroken met andere vormen. Voornamelijk schuine lijnen en gebogen lijnen.

Tuinontwerp checklist

Zelf aan de slag met je tuinontwerp? Download het e-book!

Ben je van plan om binnenkort of over een tijdje aan de slag te gaan met een nieuwe tuin? Dan is De Ultieme Tuinontwerp Checklist het juiste startpunt. Je leert hoe je in 7 stappen zelf een tuinontwerp maakt. Hiermee voorkom je fouten die leiden tot onnodig hoge kosten of zelfs teleurstelling achteraf.

Trend voor de moderne tuin

Welke trends zijn er zichtbaar in de moderne tuin? Met andere woorden: wat verandert er in de toekomst in deze tuinstijl?

Trend 1: Verlengd huis

De tuin wordt steeds meer een verlengstuk van het huis. Dat betekent dat activiteiten die normaal enkel of voornamelijk binnen plaatsvonden, nu ook naar buiten gaan. Denk aan koken, wat zou betekenen dat er een keuken in de tuin komt. Er kunnen zelfs meerdere ‘kamers’ in je tuin gemaakt worden, door hoogteverschillen en afscheidingen. Met overkappingen en tuinverlichting wordt de tuin ook ‘s avonds je huiskamer: ideaal voor feestjes toch?

Trend 2: Duurzaam gemak

Deze trend gaat over materialen die gebruikt worden. Duurzaamheid en gemak gaan hierin vaak hand in hand. Duurzame materialen vereisen vaak weinig onderhoud. Denk aan keramische tegels met een gladde toplaag, waardoor ze onderhoudsarm zijn én lang meegaan.

Voorbeelden van moderne tuinen

Moderne tuin met Douglas pergola en vlonderterras

Deze moderne tuin renoveerden we onlangs. Zoals je ziet heeft de tuin strakke lijnen, waardoor er ontzettend veel rust van uitgaat. Dat wordt benadrukt door de neutrale kleuren bruin, grijs en groen. In deze tuin vinden we houtbouw, bestrating en verhoogde plantenbakken met daarin strakke beplanting. Een mooi voorbeeld! Lees en kijk hier meer over deze tuin.

moderne tuin voorbeeld
tuinontwerp voorbeelden

3D-tuinontwerp en tuinaanleg

In deze tuin zie je heel mooi de strakke en geometrische lijnen terug. Het is een vrij grote tuin, waardoor er ook nog ruimte is voor een stuk gazon. Ook hier komen we weer de grijs-, bruin- en groentinten tegen die een moderne tuin vaak kenmerken. Mooi detail in deze tuin is de tuinverlichting die bijvoorbeeld de appelboom verlicht. Ook zijn er keramische tegels gebruikt. De overkapping en fiberon vlonder zorgen voor een prachtig zitplekje achter het huis. Lees en kijk verder naar deze tuinaanleg op basis van 3D-tuinontwerp.

Video: moderne daktuin met verhoogde plantenbakken, vlonderterras en pergola

Deze tuinaanleg was op een speciale plek: een dak in hartje Rotterdam. Zou je niet zeggen als je de beelden ziet. Kenmerkend zijn de strakke lijnen en de gegroepeerde soorten beplanting. Ook zien we hier wit grind in het pad liggen als opvulmateriaal. De robuuste pergola en vlonder creëren een mooi terras om te zitten. We gingen met de camera de tuin in. Bekijk de video hiernaast en lees hier meer over deze daktuin in Rotterdam.

Inspiratietips

Een eerste idee

Je kunt jezelf een paar vragen stellen om te bepalen wat je in een tuin wilt. Bijvoorbeeld of je graag kookt, tot rust wil komen of een speelparadijs voor de kinderen wilt. Er is veel mogelijk. Stel jezelf de volgende vragen eens om tuin inspiratie op te doen:

  • Moet de tuin kindvriendelijk zijn?
  • Moet de tuin seniorvriendelijk zijn?
  • Wat verandert er komende jaren in mijn leven dat invloed heeft op de tuin?
  • Welke activiteiten wil ik in mijn tuin doen? (BBQ-en, ‘s avonds met vrienden zitten, zonnen, met kinderen spelen?)

Online inspiratie

We hebben een paar van onze favoriete websites op een rij gezet waar je tuin inspiratie kunt vinden:

Hier vind je prachtige voorbeeldtuinen. Ook kun je op dit Pinterest-board terecht voor inspiratie. Zelf hebben we ook een aantal voorbeeldtuinen, die door ons zijn aangelegd.

Offline inspiratie

Offline kun je inspiratie opdoen door met vakmensen te praten en op bezoek te gaan bij leveranciers van tuinmaterialen. Zo werken wij bijvoorbeeld met Roggeveen en Vermeulen in Boskoop voor stenen en hout. Ook zijn er tuinen die zijn opengesteld voor bezoek. Breng een bezoek aan het open tuinen weekend van groei. En een van onze favorieten: breng een bezoek aan de tuinen van Appeltern. Daar vind je meer dan 200 voorbeeldtuinen!

Wat wij nogal graag doen als we aan het werk zijn, is tuin inspiratie opdoen door over de schutting te spieken bij de buren. Soms hoef je het helemaal niet zo ver te zoeken. Ook kun je langs de boekhandel gaan en een paar tijdschriften over tuinen kopen. Met ouderwets knip en plakwerk kun je ook een moodboard maken.

Andere tuinstijlen

Naast de moderne tuin zijn er nog andere stijlen. Enkele daarvan vind je hieronder terug:

Klassieke tuin

klassieke tuin

Landelijke tuin

landelijke tuin

Meditterane tuin

meditterane tuin

Design tuin

Tuin in waddinxveen

Interesse in een moderne tuin?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Recente projecten