Leilinde snoeien, hoe moet dat?

De leilinde snoeien, een klus die minimaal één keer per jaar moet gebeuren. Niet zo moeilijk, maar het moet wel goed gebeuren natuurlijk. Op deze pagina vind je:

  • Waarom de leilinde snoeien?
  • Wanneer kun je snoeien?
  • Hoe moet het?
  • Welk gereedschap heb je nodig?

De leilinde is een bijzondere boom. Zoals de naam al zegt, kun je deze boom leiden. Vandaar dat leilindes vroeger veel werden gebruikt als zonnescherm, vooral bij oude boerderijen. De leilinden werden dan als een scherm aangeplant om de melkkamer uit de zon te houden. Dit is mogelijk doordat de zijtakken horizontaal geleid worden en veel blad hebben. Tegenwoordig wordt als voordeel genoemd dat de leilinde veel privacy geeft. De leilinde is dus een leiboom, een boom die geleid kan worden in vorm. Andere leibomen zijn bijvoorbeeld de plataan en de moerbei.

Leilinde snoeien

Hulp nodig bij leilinde snoeien?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Waarom zou je de leilinde snoeien?

De leilinde is meestal geleid in een vorm met een stam en horizontale liggers. De liggers worden in deze houding gedwongen door een frame van bamboe. Snoeien van de leilinde is nodig zodat de boom deze vorm behoudt en zodat het scherm enigszins netjes blijft.

Wanneer kun je de leilinde snoeien?

We onderscheiden twee verschillende snoeibeurten voor de leilinde:

  • De wintersnoei: deze snoeibeurt is het belangrijkst. De boom is in de winter en het vroege voorjaar helemaal kaal en daarom is dit het juiste moment. Dit is een grote snoeibeurt.
  • De zomersnoei: zelf inschatten of dit nodig is. Dit is een wat kleinere snoeibeurt om de leilinde te fatsoeneren. En mocht je er in de winter niet aan zijn toegekomen, dan kan je de grote snoeibeurt ook nog in de zomer doen. De takken zullen vanzelf weer uitlopen. De maanden juni en juli raden we vooral aan voor deze snoei. Laat in april, mei, augustus en september de boom zo veel mogelijk rusten als het kan.
leilinde-snoeien-kalender

Hoe moet je de leilinde snoeien?

Wintersnoei: je knipt alles terug tot de horizontale armen en ook alle takjes die aan de verticale stam groeien knip je weg. Let bij een jonge leilinde wel op dat je niet per ongeluk een uitgeleide arm wegknipt. De twijgjes knip je zo dicht mogelijk bij de stam af, alleen de verdikking van de uitloper mag blijven zitten.

Zomersnoei: je gaat de lijnen terugbrengen in de boom. Zie het als een zwevende heg die je weer in vorm brengt. Je knipt dus met een heggenschaar en snoeit alle uitlopers terug tot een rechte lijn.

Welk gereedschap heb je nodig voor het snoeien van de leilinde?

Een snoeischaar zal in bijna alle gevallen wel volstaan voor het snoeien van de plataan. Let erop dat het tuingereedschap scherp is. Dan ontstaat er een mooie snijwond die weer overgroeit. De producten hieronder raden wij je aan:

Hulp bij het snoeien van de leilinde

Zie je deze klus niet zitten? Dan helpen we je graag met de leilindes snoeien! Neem contact met ons op voor een afspraak.

Hulp nodig bij leilinde snoeien?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Portfolio