Leibomen snoeien?

Hoe en wanneer leibomen snoeien? Lees alles over onderhoud en snoeien van leibomen op deze pagina. Leibomen hebben onderhoud nodig, echter er zijn veel soorten die ook weer verschillende aandacht nodig hebben. Per boomsoort kunnen er andere zaken zijn waarmee rekening gehouden moet worden tijdens het snoeien. Leibomen moeten gesnoeid worden omdat ze anders hun specifieke vorm verliezen, de slanke vorm van een leiboom verdwijnt dan. Hieronder leggen wij u uit hoe de verschillende soorten leibomen kunnen worden onderhouden en gesnoeid.

Op deze pagina komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Hoe leibomen snoeien
 • Soorten leibomen
 • Hoe onderhoud ik mijn leibomen?
 • Wanneer kan ik het best mijn leibomen snoeien?
 • Welk gereedschap heb ik nodig?
Leibomen snoeien

Hoe leibomen snoeien?

Leibomen snoeien en het leiden moet volgens enkele regels gebeuren. Het is echter iets dat vrijwel iedereen kan met prachtig gevormde leibomen als resultaat. Meestal kunt u bij leibomen niet vanaf het eerste jaar van planten alle étages leiden, snoeien en aanbinden. Dit is niet zo erg, het volgende groeiseizoen zal de leiboom reageren op de snoei en vele slapende ogen zullen actief worden. Hierdoor komen overal op de stam nieuwe scheuten uit, vaak ook op de hoogte waar u nog takken kunt gebruiken voor het maken van étages. Deze nieuwe scheuten kunt u dan gebruiken om te leiden en de ontbrekende étage te maken.

Voor het jaarlijks onderhoud door middelde leibomen snoeien, worden in de winter de takken terug geknipt. Elke verticale scheut wordt dan teruggesnoeid tot op de horizontaal geleide étages. Een hele klus maar een absolute noodzaak! De verticale takken zouden anders te dik worden en de horizontale leivorm zou dan verdwijnen. Het leiden in étages zorgt ervoor dat u in de winter de mooie horizontale structuur van de takken ziet. Op deze horizontale gesteltakken groeien in het voorjaar weer de nieuwe scheuten

Soorten leibomen en hun onderhoud

Er zijn diverse soorten leibomen zoals: linde, plataan en esdoorn. Voor al deze bomen geldt een andere aanpak als het gaat om het snoeien van de leiboom. Onderstaand treft u per boom een korte beschrijving.

 • Onderhoud en snoeiwerk linde
  De lei-linde moet minimaal 1 keer per jaar geknipt worden. Dat moet in de wintermaanden gebeuren want dan is de boom kaal en helemaal in rust. U knipt dan alles terug tot op de uitgeleide armen en alle twijgen die van de stam groeien knipt u ook weg. Let hierbij wel op dat u uiteraard niet de uitgeleide takken knipt. Pas daar goed mee op want dat kan ook per ongeluk gaan. Bij jongere lei-linden knipt u de twijgen op de uitgeleide armen terug op kapstokjes. (eerste 2 jaar) Zodoende lopen ze in het voorjaar makkelijker uit en dikken de uitgeleide armen sneller.
 • Onderhoud en snoeiwerk plataan
  Een lei-plataan is een mooie groene leiboom die optimaal geschikt is als afscheiding in uw tuin. Welke soort grond u ook hebt, een lei-plataan kan vrijwel in alle gronden geplaatst worden. Daarnaast is dit een zeer snelgroeiende boom, waardoor de inkijk in uw tuin snel verminderd wordt. Wel moet deze boom minimaal één keer per jaar gesnoeid worden. Bij voorkeur in de maanden januari, februari, maart, april, oktober, november of december.
 • Onderhoud en snoeiwerk esdoorn
  Esdoorns zijn bloeders. Dat wil zeggen dat zij na het snoeien hun wonden niet snel sluiten. De sappen blijven daardoor uit de plant stromen en de plant sterft. Daarom worden esdoorns meestal gesnoeid als hun sapstroom minimaal is. Dit gebeurd dan in de winter. U kunt dit controleren door middel van eerst enkele takjes te snoeien voordat u de hele boom of heester onder handen neemt. U kunt eventueel ook in de zomer (juni, juli) snoeien, want als de plant vol in het blad staat geeft het snoeien ook geen problemen.

Wanneer snoei ik het best mijn leibomen?

De tijd voor leibomen snoeien verschilt van boom tot boom. Over het algemeen kunnen de meeste bomen zowel in de zomer als de winter gesnoeid worden. Als u een leiboom wilt knotten doet u dit het beste in de winter. Bij de meeste leibomen is het blad van de bomen gevallen en is de takstructuur goed zichtbaar geworden.

Als u een leiboom als haag scheert gebeurd dit meestal in de zomer. Eventueel kan dit herhaalt worden in de winter als de leiboom na de zomer snoei flink uitgelopen is. Wintergroene leibomen kunnen in de winter het beste met rust gelaten worden.

Welk gereedschap?

Of u een snoeischaar, takkenschaar of zelfs een zaag gebruikt hangt af van de dikte van de takken. Het allerbelangrijkste is het gebruiken van scherp gereedschap. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Door scherp gereedschap te gebruiken ontstaan er strakke sneden en nette wonden die goed kunnen herstellen. Als dit niet het geval is zijn er grotere kansen op ziekten en infecties en dat willen we natuurlijk voorkomen.Dit is onze favoriete snoeischaar van Falcon. Hij is wel iets prijziger maar van goede kwaliteit. Mocht je de snoeischaar minder intensief gebruiken raden we deze snoeischaar van Gardena aan.

Leibomen laten snoeien?

Onze handige studenten en hoveniers zijn u graag van dienst. Wij hebben de juiste gereedschappen en weten alles over leibomen snoeien en het onderhouden van uw leibomen. Het snoeiafval kunnen wij ook eventueel voor u afvoeren. Behalve het snoeien van leibomen verzorgen wij ook boomverzorging, tuinonderhoud, tuinaanleg, tuinontwerp en meer diensten.

Interesse in leibomen snoeien?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Hoe gaan wij te werk?

Wij luisteren graag naar u, de klant! Dat is dan ook het eerste wat we doen, nadat u contact heeft opgenomen met ons. We inventariseren uw wensen en verzamelen de benodigde informatie per mail of telefonisch. Voor leibomen snoeien maken wij een prijsindicatie op basis van die gegevens. Als het plan voor uw tuin er ligt, maken wij een offerte geheel naar uw wensen. De offerte zullen wij met u bespreken en indien nodig aanpassen.  Na akkoord van de offerte spreken we een datum af die u schikt. Op de afgesproken datum gaan onze hoveniers en studenten aan de slag om uw tuin aan te pakken. Wij zorgen voor een snelle efficiënte aanpak en gaan pas weer weg op het moment dat u tevreden bent met het resultaat.

Goedkoop is duurkoop

U zult misschien denken: ‘Het zijn studenten, doen ze het dan wel goed?’. We hebben inmiddels al meer dan 5500 klussen gedaan en onze klanten zijn best wel blij met ons ? Wij scoren een 8.5+ gemiddeld op review site www.kiyoh.nl. Voor klussen die wij zelf niet goed genoeg kunnen uitvoeren, zetten wij vakmannen in. Wij communiceren van tevoren heldere prijzen en maken daar afspraken over. Zo komt u niet voor verrassingen te staan. Wij doen altijd onze uiterste best om een betaalbare dienst te leveren. Dat is ook onze missie: betaalbaar hovenierswerk leveren door te werken met hoveniers en studenten.

Uitgelicht project

De nieuwbouwwijk Westergouwe in Gouda betekent ook nieuwe tuinen en die tuinen aanleggen, dat doen wij als hoveniersbedrijf  natuurlijk graag! Zo ook deze tuin in Gouda. Het begon allemaal op de beste tekentafel, de keukentafel van de klant. Daar bespraken we onder het genot van een verwarmende bak koffie de ideeën. Na het kennismakingsgesprek hadden wij al een goed beeld en dit vertaalden wij vervolgens naar een schets. Een tuin met steenschotten, rode klinkers, beukenhaag en een pergola!

Bekijk de video of lees hier meer over deze tuin!

Waarom Schoffelstudent?

 • Gericht op betaalbaarheid

 • Werkt met Studenten & Hoveniers

 • Klantgericht

 • Sterk in communicatie en afspraken

 • We maken graag klanten blij 🙂

Klanten over Schoffelstudent:

Karweien en klusjes worden conform afspraak geklaard. Geen verrassingen, ook niet bij de afrekening.

R. Faas, Alphen aan den Rijn

Goed meedenken vooraf en erg vriendelijk. Hard en netjes werkend tijdens de klus.

H. Dongelmans, Rotterdam

Schoffelstudent is voor ons een betrouwbaar en kundig bedrijf gebleken, die kwalitatief goed werk leveren voor een redelijke prijs.

Visser en Wijtman Architecten, Waddinxveen

Het onderhoud wordt telkens goed uitgevoerd, zeker een aanrader!

Erik, Rotterdam