Kosten tuinaanleg: dit kost een tuin aanleggen

Wil je een nieuwe tuin aanleggen en ben je benieuwd wat een tuin aanleggen kost? Dan ben je op de goede plek. We zijn al sinds 2010 actief als hoveniersbedrijf en hebben dus flink wat offertes gemaakt en meer dan tweehonderd tuinen aangelegd. Die ervaring delen we met je in dit artikel over de kosten van tuinaanleg.

Kosten van tuinaanleg:

Wat beïnvloedt de tuinaanleg kosten?

Tuin aanleggen: de kosten per onderdeel

Kosten van een tuin aanleggen: slimme investering?

Checklist voor het aanleggen van een tuin

De kosten van een tuinaanleg

Je tuin laten aanleggen?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8,5+ van klanten!

Wat beïnvloedt de tuinaanleg kosten?

Afmeting, hovenierskosten, tuinelementen, materialen en onderdelen (ontwerp, verlichtingsplan, aanleg)

Om een goed beeld te krijgen van de kosten van een tuinaanleg, moeten we even kijken naar welke factoren de prijs beïnvloeden. Volgens ons zijn dat de volgende:

1. Afmeting

Logisch, natuurlijk. Hoe meer vierkante meters je tuin is, hoe meer de tuinaanleg meestal kost. Wel zien we dat grote tuinen vaak relatief goedkoper zijn. Dat komt omdat grote tuinen meer vrije ruimte bevatten, zoals een gazon, borders of halfverharding. In een wat kleinere tuin is de dichtheid van duurdere elementen, zoals vlonders, pergola’s, overkappingen, bestrating of een vijver vaak wat hoger. Vrije ruimte is goedkoper dan elementen met volume.

2. Hovenierskosten

Ga je een hovenier inzetten? Dat heeft een flinke invloed op de kosten van een tuinaanleg. Een hovenier kost tussen de 35 en 55 euro per uur. Je kunt natuurlijk ook zelf je tuin aanleggen. Dit is zeker mogelijk wanneer je zelf handig bent. Maar wanneer je je tuinaanlegkunsten niet helemaal vertrouwd, raden we je aan om toch een hovenier in te huren voor het (deels) aanleggen van je tuin. Hiermee voorkom je fouten die je ook best wat geld kunnen gaan koste

3. Tuinelementen

Een groot deel van de tuinaanleg kosten wordt bepaald door de elementen die je kiest. Eerder noemden we al wat opties die je hebt. En later op deze pagina vind je een lijst met elementen die je kunt kiezen en de bijbehordende prijzen. Maar het spreekt voor zich dat elementen zoals een vijver, overkapping of schutting een flinke stempel drukken op de kosten om een tuin aan te leggen.

De kosten van een tuinaanleg
De kosten van een tuinaanleg

4. Materialen

Wat een tuinaanleg kost, wordt ook bepaald door je materiaalkeuze. In de tabel verderop zal je zien dat we bij de materialen telkens een bereik aangeven van wat materiaal kan kosten. Sommige dure varianten zijn wel vijf keer zo duur als de goedkopere variant.

5. Onderdelen

Met onderdelen bedoelen we voornamelijk een tuinontwerp, beplantingsplan en verlichtingsplan. Wil je een unieke tuin die helemaal uitgedacht is en waarvan je vooraf al een heel goed idee hebt hoe het eindresultaat wordt? Investeer dan in een tuinontwerp. En neem deze post ook zeker mee bij je tuinaanleg kosten. Wil je zelf je tuinontwerp maken? Lees hier hoe je dat doet. Het is ook mogelijk om een tuinontwerp cursus te volgen waarin je van professionals leert hoe je zelf een tuinontwerp maakt.

Hulp nodig bij het aanleggen van je tuin?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8,5+ van klanten!

Tuin aanleggen: de kosten per onderdeel

Om de vraag “Wat kost tuinaanleg?” te beantwoorden, zal je zelf een berekening moeten maken. Er is namelijk geen eenduidig antwoord te geven, omdat de prijs altijd afhankelijk is van de factoren die we hierboven noemden.

De onderstaande lijst met de kosten van tuinaanleg per onderdeel gaan je helpen om vooraf een berekening te maken.

Element Prijs
Tuinontwerp €350 – €1200
Straatwerk €40 – €170 per m2
Schutting €50 – €180 per meter
Gazon aanleggen €4 – €12 per m2
Beplanting €9 – €30 per m2
Vijver €500 – €10.000
Tuinhuis €500 – €10.000
Vlonderterras €50 – €250 per m2
Pergola €400 – €5000
Verlichting €80 – €100 per m2
Hovenier €35 – €55 per uur

Kosten van een tuin aanleggen: slimme investering?

Misschien schrik je van de kosten om je tuin aan te leggen op de manier die jij graag wil. Daarom willen we je graag ook een ander plaatje voorleggen. Je kunt je tuinaanleg kosten namelijk ook zien als investering.

Een logisch aangelegde en goed onderhouden tuin kan een waardestijging van 5-10% betekenen. Het is dus niet zo dat je het geld dat je in een nieuwe tuin investeert nooit meer terugziet. Je kunt een simpele rekensom maken van hoeveel dit in jouw geval zou zijn.

Let wel op: het is niet dat je zomaar alle kosten hiertoe kan rekenen. Het gaat wat betreft de waardestijging vooral om het fundament van je tuin: schutting, overkapping, schuur, bestrating, gazon, vlonders e.d.

Checklist voor het aanleggen van een tuin

Bespaar geld en tijd met dit 12-stappenplan. Volg de stappen zodat je aan alles denkt tijdens je tuinaanleg en niet onnodig tijd en geld verspilt. Download direct en ga vandaag al aan de slag met jouw nieuwe tuinplannen.

Stappenplan tuinaanleg