Een kindvriendelijke tuin: 14 tips

Een kindvriendelijke tuin, een tuin waar zowel jij als je (klein)kinderen zich helemaal thuis voelen en vinden wat jullie zoeken. Maar het is niet zo makkelijk om die balans te vinden. Wij geven je 15 tips voor een kindvriendelijke tuin!

Deze 15 tips voor een kindvriendelijke tuin vind je:

 • Tip 1: De ondergrond
 • Tip 2: Erfafscheiding
 • Tip 3: Zandbak
 • Tip 4: Speeltoestel
 • Tip 5: Moestuin
 • Tip 6: Paadjes
 • Tip 7: Water
 • Tip 8: Kindermeubels
 • Tip 9: Hoogteverschillen
 • Tip 10: Beplanting
 • Tip 11: Trampoline
 • Tip 12: Speelhuisje
 • Tip 13: Dieren
 • Tip 14: Schaduw
kindvriendelijke tuin
Tuinontwerp checklist

Zelf aan de slag met je tuinontwerp? Download het e-book!

Ben je van plan om binnenkort of over een tijdje aan de slag te gaan met een nieuwe tuin? Dan is De Ultieme Tuinontwerp Checklist het juiste startpunt. Je leert hoe je in 7 stappen zelf een tuinontwerp maakt. Hiermee voorkom je fouten die leiden tot onnodig hoge kosten of zelfs teleurstelling achteraf.

E-book downloaden

Tip 1: De ondergrond van een kindvriendelijke tuin

Het eerste onderdeel om over na te denken is de ondergrond van de tuin. Kinderen kruipen, zitten, springen, rennen en vallen en je wil niet dat ze hard neerkomen. Ondergronden om te overwegen zijn bijvoorbeeld (kunst)gras, rubbertegels en houtsnippers. Niet voor de hele tuin natuurlijk, maar wel handig om een gedeelte mee te vullen waar de kinderen kunnen ravotten. Bijkomend voordeel is dat deze ondergronden ook makkelijk in het onderhoud zijn. Ideaal dus voor de kindvriendelijke tuin!

Tip 2: Erfafscheiding

Het laatste dat je wil is dat je kinderen zonder dat je het doorhebt uit de tuin verdwijnen. Gelukkig is daar lang geleden iets voor uitgevonden: de erfafscheiding. Die heb je natuurlijk in alle soorten en maten. Ook is het leuk om hoekjes te maken voor je kind in de tuin. Bijvoorbeeld met een schuttingdeel, een muurtje of een haag. Zo krijgen ze echt hun eigen plekje binnen de tuin.

Tip 3: Zandbak

Misschien wel het eerste dat in je opkomt als je aan een kindvriendelijke tuin denkt: de zandbak. Deze speelplek is gelukkig niet zo moeilijk om te maken. Je kan een bak kopen, maar ook zelf een bak maken met hout of steen. Vervolgens wat zandzakken kopen (of misschien heb je wel wat zand over van een tuinproject) en in de zandbak leeggooien. Een diepte van 30-50 centimeter is vaak wel genoeg.

Tip 4: Speeltoestel

Zwieren en zweven, klimmen en klauteren; kinderen vermaken zich wel op een speeltoestel. Maar, zeg je misschien, dat past nooit in mijn tuin. Dat kunnen we ons ook wel voorstellen. Maar het begint al met een schommel of een glijbaan. Er is vast wel iets te verzinnen voor in jouw kindvriendelijke tuin dat wel past.

Tip 5: Moestuin

Samen met de kinderen ontdekken hoe groente en fruit groeien. Ze zullen waarschijnlijk enthousiast zijn als ze zien dat er echt resultaat is. En hoe leuk is het als je iets uit je eigen moestuintje kunt eten!

kindvriendelijke tuin

Tip 6: Paadjes

Onderschat zoiets simpels als paadjes in de kindvriendelijke tuin niet. Die worden voor je het weet omgetoverd tot racecircuits voor de fietsen en skelters en renbanen. Wie weet leg je hiermee de basis voor de nieuwe Dafne Schippers of Max Verstappen.

Tip 7: Water

Hiermee bedoelen we geen vijvers of zwembaden, want die zijn voor kleine kinderen gevaarlijk. Als ze wat ouder zijn, is dat natuurlijk wel leuk. Maar veel kinderen zijn geobsedeerd door water om mee te spelen. Denk aan een waterbaan, een klein watervalletje of een waterkraantje in de kindvriendelijke tuin.

Tip 8: Kindermeubels

Hun eigen meubels op maat, hoe leuk is dat. Eigen stoeltjes en een tafel. Misschien kunnen ze zelf wel helpen met ontwerpen, bouwen en verven van de meubels.

Tip 9: Hoogteverschillen

Deze tip vind je zelf misschien ook wel leuk! Hoogteverschillen in de tuin, die met trapjes toegankelijk zijn. Ze geven de tuin wat extra spanning en karakter. Of denk aan een aflopend stuk. Die helling biedt voor de kinderen weer mogelijkheden om te spelen.

Tip 10: Beplanting

Deze tip is wat minder leuk, maar wel enorm belangrijk voor een kindvriendelijke tuin! Kinderen hebben nogal eens de neiging om iets in hun mond te stoppen. Een beetje zand is niet zo erg. Dat schuurt de maag toch? Maar sommige beplanting en ook bemesting is giftig en dus gevaarlijk als het word opgegeten. Kijk dus goed welke planten je in je tuin hebt of wilt en of deze schadelijk zijn. Een voorbeeld van giftige beplanting: taxus, papaver, vingerhoedskruid. Ook met besjes is het oppassen, omdat deze er aantrekkelijk uitzien voor kinderen, maar vaak niet bedoeld zijn om op te eten.

Tip 11: Trampoline als hoogtepunt van de kindvriendelijke tuin

De trampoline mag zeker niet ontbreken als tip voor de kindvriendelijke tuin. Welk kind vindt dit niet leuk? Trampolines zijn er in veel maten én vormen. Daardoor is er vaak wel eentje die in jouw tuin past. Je kunt ervoor kiezen ‘m in te graven, wat veiliger is, maar dan staat de trampoline er wel altijd en kan deze niet even snel aan de kant gezet worden.

Tip 12: Speelhuisje

Hoe leuk is het als de kinderen een eigen huisje hebben in de tuin. Misschien een leegstaand tuinhuisje of schuurtje, maar je kunt dit ook vrij eenvoudig zelf maken met een aantal pallets en doeken.

Tip 13: Dieren

Veel kinderen vinden dieren heel interessant. Deze passen dan ook prima in een kindvriendelijke tuin. Misschien huisdieren zoals konijnen, maar je kunt je tuin ook aantrekkelijk maken voor insecten en vlinders, zodat ze die goed kunnen bekijken.

Tip 14: Schaduw

De laatste, maar zeker een belangrijke tip. Als de kinderen lang buiten spelen tijdens warm weer, is wat schaduw geen overbodige luxe. Dit kan je bijvoorbeeld doen door een doek te spannen, maar ook door het speelgedeelte in een schaduwdeel van de tuin te plaatsen.

Interesse in een kindvriendelijke tuin?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Vraag een vrijblijvende offerte aan!

Bekijk tuinen die wij mooi maakten