Japanse duizendknoop verwijderen

Duizendknoop verwijderen uit de tuin? Een flinke klus die de nodige voeten in de aarde heeft. Voor je het weet is de Japanse duizendknoop je boven het hoofd gegroeid. Op deze pagina vind je het volgende:

  • Wat is duizendknoop
  • Methodes voor duizendknoop verwijderen
  • Verspreiding voorkomen
  • Recept voor frambozen-duizendknoop crumble!
Japanse duizendknoop woekert

Duizendknoop laten verwijderen?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Wat is duizendknoop?

Duizendknoop is een plant die afkomstig is uit Oost-Azië. Op het punt tussen twee stengels bevindt zich een knoop waaruit weer een tak groeit. Dat verklaart de naam. De meest voorkomende soort is de Japanse duizendknoop. Hier zullen we op deze pagina dan ook vooral over praten, maar in principe gelden de methodes en maatregelen voor alle soorten. Al in de 19e eeuw kwam de Japanse duizendknoop naar Nederland. In eerste instantie als sierplant, maar halverwege de vorige eeuw begon de plant te verwilderen.

Tegenwoordig zien we de duizendknoop als een hardnekkige plant die we liever kwijt dan rijk zijn in de tuin. Ook op openbare plekken trouwens, waar de plant overal de kop opsteekt. De soort heeft een sterke groeikracht en is dus in staat om andere plantensoorten te verdringen. Maar ook gebouwen, leidingen en wegen zijn niet veilig. Japanse duizendknoop kan wel twee tot drie meter groeien per groeiseizoen. Bizar! En nog een nadeel: het kan in bijna elke bodem groeien.

Welke methodes zijn er om duizendknoop te verwijderen?

Er zijn veel verschillende methodes voor duizendknoop verwijderen. Met geen enkele methode is te garanderen dat de duizendknoop helemaal weg blijft. We zullen er een paar noemen die we zelf voornamelijk toepassen voor het verwijderen van duizendknoop. De methodes kunnen natuurlijk ook in combinatie met elkaar worden toegepast.

  • Handmatig verwijderen: Voor kleinere oppervlakken is dit de meest effectieve methode. De stengels worden er stuk voor stuk uitgetrokken. Met een schop kan je vervolgens de wortel nog afsteken, een stukje onder het oppervlak. Dit proces zal een aantal keren per jaar herhaald moeten worden en dat een paar jaar lang. Telkens zal er minder duizendknoop opkomen. Het groenafval van de duizendknoop moet in de grijze container om verdere verspreiding te voorkomen!
  • Afgraven en afvoeren: De grond wordt afgegraven net zolang tot er geen wortels meer te zien zijn. Meestal zal dit ongeveer 1 meter diep zijn. De grond dient afgevoerd te worden naar een erkende verwerker. En het transport van de grond daarheen is ook een risico.
Japanse duizendknoop
  • Regelmatig maaien: Een volgende oplossing voor het verwijderen van duizendknoop is het regelmatig maaien. Eens per twee weken gedurende het groeiseizoen. Dit leidt vooral tot afname van de duizendknoop. Hiervoor kan een bosmaaier of zeis gebruikt worden. Wel is het opletten dat het gereedschap heel goed wordt schoongemaakt na gebruik. Dit om verdere verspreiding te voorkomen.
  • Chemische bestrijding: Chemische bestrijdingsmiddelen zijn verboden, maar sinds oktober 2017 is de Japanse duizendknoop een van de uitzonderingen op deze regel. Er worden proeven gedaan met het injecteren van glyfosaat in de stengel. Hierdoor neemt de groei het volgende seizoen af. Wel enorm arbeidsintensief natuurlijk.
  • Heet water/stoom: Bij deze methode wordt heet water gebruikt. Het water heeft een temperatuur van 120 graden, waardoor de plant ernstig aangetast en verzwakt wordt. Deze methode is nog niet uitvoerig getest, maar lijkt in een aantal proeven wel succesvol.

Gereedschap om Japanse duizendknoop te verwijderen

Met dit gereedschap ga je de Japanse duizendknoop te lijf:

Hoe kan verspreiding van Japanse duizendknoop worden voorkomen?

Japanse duizendknoop verspreidt zich vooral via de wortels en nauwelijks via zaden. In de winter sterven de bovengrondse delen af, maar in het voorjaar komen ze weer net zo hard terug. Overal waar duizendknoop maar een voet aan de grond krijgt, kan het zich razendsnel verspreiden.

Bij werkzaamheden rond plekken waar Japanse duizendknoop groeit, is het zeer belangrijk dat er geen wortel- of stengelfragmenten verplaatst worden. Hierdoor zouden nieuwe groeiplekken kunnen ontstaan. Ook grond met delen duizendknoop erin vervoeren is risicovol.

Een groot deel van de verspreiding is te wijten aan het maaien. Er kunnen dan namelijk makkelijk delen van de plant aan de machine blijven hangen. Als die er op andere plekken weer afvallen, is het kwaad geschied. Een klein stukje kan zich al ontwikkelen tot een hele nieuwe plant.

Japanse duizendknoop

Duizendknoop laten verwijderen?

De Japanse duizendknoop verwijderen is dus niet zo makkelijk! Het zal vaak een aantal jaar kosten om te duizendknoop te vernietigen. En dan moet er voorzichtig te werk gegaan worden, want het is een hardnekkige plantensoort. Kunnen we u helpen met het bestrijden van duizendknoop of ander tuinonderhoud? Neem dan contact met ons op!

Frambozen-duizendknoop crumble

Is dat duizendknoop dan alleen maar negatief? Nee, hoor! Je kan er namelijk ook mee koken. Echt waar. En het schijnt ook nog gezond te zijn.

Duizendknoop laten bestrijden?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!