Heesters snoeien

Heesters snoeien is zo makkelijk nog niet. Wij vertellen u alles wat u moet weten over het snoeien van heesters. Of bent u op zoek naar een hovenier die uw heesters kan snoeien? Schoffelstudent levert hardwerkende hoveniers en studenten die al vele uren in de tuin hebben gestaan en dus al veel ervaring hebben met tuinonderhoud. Onze studenten werken voor een betaalbaar tarief en zijn daarom de oplossing voor alle werkzaamheden in de tuin. Lees hieronder meer over het snoeien van heesters.

Heesters snoeien?

Het snoeien van heesters

Heesters snoeien kan vrij pittig zijn. Alleen al omdat er veel verschillende soorten heesters zijn die elk weer op een andere manier onderhouden moeten worden. Wanneer dit niet goed gedaan wordt dan zal uw heester niet optimaal kunnen groeien en zal de struik zijn potentie niet kunnen bereiken, en dat zou natuurlijk jammer zijn. Daarom zullen wij u op deze pagina uitleggen hoe u het beste jouw heester kunt onderhouden.

Wanneer en hoe moet u uw heesters snoeien?

Zoals eerder al gezegd is zijn er veel verschillende soorten heesters die allemaal verschillend onderhoud nodig hebben. Zo ook als het gaat om de tijd van het jaar waarin ze gesnoeid moeten worden.

Voorjaarsbloeiers: Aan de plant kunt u zien wanneer de heester bloeit, maar wanneer snoeien we voorjaarsbloeiers? Wanneer er in de winter bloemknoppen aan de takken zitten heeft u te maken met een heester die vóór de zomer bloeit. Snoeien doet u ná de bloei. Knip bij deze heesters elk jaar wat oude takken (1/3 van het aantal takken) laag bij de grond weg. Op deze manier verjongt u de struik, en blijft hij goed bloeien.

Zomer- en najaarsbloeiers: Heesters waar in de winter uitgebloeide bloemen aan zitten, hebben in de (na)zomer gebloeid. Ze maken nieuwe bloemknoppen in het voorjaar, op jonge takken. Snoei deze heesters in het voorjaar. Deze heesters knipt u vrij laag boven de grond terug. Ze bloeien in op de jonge scheuten.

Grote heesters snoeien: De langzaam groeiende heesters die op oude takken bloeien zijn vaak schitterend. Vaak krijgen ze een karakteristieke vorm als ze groter groeien. Snoei hier niet teveel in. Knip alleen de beschadigde takken, takken die langs elkaar schuren of echt in de weg zitten. Snoei ze net boven het ‘binnenoog’ als u wilt dat ze compact blijven. De groei zal dan naar het midden van de struik gaan. Knipt u net boven een  ‘buitenoog’  dan groeit de tak naar buiten, en wordt de heester breder.

Besheesters snoeien: Besheesters dragen in het najaar bessen. Ze bloeien meestal onopvallend in het voorjaar. Ook in de zomer vallen ze niet op. Wanneer wordt deze gesnoeid? Knip bij deze heesters in het najaar enkele oude takken laag boven de grond weg. Uit het hart van de struik groeien  in het volgende voorjaar nieuwe scheuten, laat deze doorgroeien. Dit zijn de toekomstige besdragende takken.

Snoeien voor een mooi blad: Sommige heesters wilt u in de tuin voor het mooie blad. Donkerrood , goudgeel of zilverwit blad geeft een tuin vaak net iets extra. Bij deze heesters snoeit u om veel jonge scheuten te krijgen, deze hebben de meeste kleur. Knip elk voorjaar enkele oude takken tot vlak boven de grond weg. Zo heeftu elk jaar een struik met wat oude takken voor de hoogte en jonge scheuten met een felle kleur.

Vuistregels bij het snoeien

Er zijn enkele vuistregels waar u rekening mee moet houden wanneer u gaat snoeien:

 • Goed snoeien begint met goed en scherp gereedschap. Een botte snoeischaar zorgt voor rafels rond de snoeiwond en dit geeft weer kans op aantasting van bijvoorbeeld schimmels.
 • Voordat er gesnoeid wordt goed kijken welke takken er weggehaald moeten worden. De structuur van de struik of boom moet goed in balans blijven.
 • Oude takken van heesters zo diep mogelijk terugknippen.
 • Snoeien net boven een plaats waar een jonge scheut naar buiten gericht is. Deze scheut zal verder groeien en daardoor blijft de structuur van de struik open.
 • Schurende en over elkaar groeiende takken weghalen.
 • Niet snoeien vlak voor of tijdens vorst.

Waarom Schoffelstudent?

 • Gericht op betaalbaarheid

 • Werkt met Studenten & Hoveniers

 • Klantgericht

 • Sterk in communicatie en afspraken

 • We maken graag klanten blij 🙂

Klanten over Schoffelstudent:

Karweien en klusjes worden conform afspraak geklaard. Geen verrassingen, ook niet bij de afrekening.

R. Faas, Alphen aan den Rijn

Goed meedenken vooraf en erg vriendelijk. Hard en netjes werkend tijdens de klus.

H. Dongelmans, Rotterdam

Schoffelstudent is voor ons een betrouwbaar en kundig bedrijf gebleken, die kwalitatief goed werk leveren voor een redelijke prijs.

Visser en Wijtman Architecten, Waddinxveen

Het onderhoud wordt telkens goed uitgevoerd, zeker een aanrader!

Erik, Rotterdam

Wat kunnen wij voor u doen?

Schoffelstudent verzorgt al jaren het tuinonderhoud inclusief snoeiwerk van klanten door heel Zuid-Holland. Wij hebben hierdoor een mooi portfolio opgebouwd en zijn zeer bekwaam in ons vak. Wanneer u hulp nodig heeft bij het snoeien van uw heesters of bij ander soort tuinonderhoud dan kunt u altijd bij Schoffelstudent terecht.

Interesse in heesters snoeien?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!