Een haag snoeien? Lees alles over het snoeien van hagen.

Hoe moet het snoeien van hagen? Wanneer mogen hagen gesnoeid worden? Dat zijn vragen die wij regelmatig krijgen en we geven er antwoord op in deze blog

Een mooie haag dient vaak als erfafscheiding. Een haag snoeien is essentieel om een mooie volle haag te krijgen. Vooral in de eerst paar jaren na het aanplanten is het zeer belangrijk om de haag voldoende te snoeien, zodat de haag nieuwe vertakkingen krijgt en zo mooi zal worden. Het snoeien van een haag is niet heel moeilijk. Op deze pagina vertellen we alles over hagen snoeien. Dit kun je verwachten:

  • Zelf een haag snoeien of laten doen?
  • Haag snoeien, wanneer doe je dat?
  • Zelf hagen snoeien – stappenlijst
  • Verschillende soorten hagen snoeien
  • Jonge hagen snoeien
  • Haag drastisch snoeien
  • Bemesten
Haag snoeien

Hulp nodig bij je haag snoeien?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8,5+ van klanten!

Zelf de haag snoeien of laten snoeien?

Een haag snoeien is goed te doen mits je fit bent, tijd hebt en het juiste gereedschap bezit. Het is een fysiek zware klus die, afhankelijk van de grootte, ook de nodige tijd vergt. Voor het bijwerken van een kleine haag kun je een handheggenschaar gebruiken maar voor grotere hagen is een heggenschaar met elektro- of benzinemotor wel zo efficiënt. Als het een hoge haag betreft is een stokheggenschaar ook handig. Mocht je die niet bezitten, dan zul je met een trap of ladder moeten werken. Werken op hoogte brengt wel de nodige risico’s met zich mee. Zorg ervoor dat je de trap of ladder zoveel mogelijk op een harde en rechte ondergrond plaatst. Als je op de ladder staat dan is het verstandig om niet te ver te willen reiken. Zo werk je veilig op de ladder.

Mocht je dit allemaal te lastig vinden, dan kan je natuurlijk een hoveniersbedrijf inschakelen. Een hovenier kan het werk snel en veilig uitvoeren en eventueel ook advies geven met betrekking tot je tuin. Een hovenier kan ook groenafval afvoeren. Dan hoef je dat niet zelf te doen. Het brengt dus een hoop gemak, kennis en veiligheid met zich mee maar ook een prijskaartje. Je zult dus de afweging moeten maken of je het zelf doet of de haag wilt laten snoeien. Benieuwd wat deze klus kost? Vraag een vrijblijvende offerte aan.

Ga je de klus zelf uitvoeren? Lees dan hieronder verder.

Hagen snoeien: resultaat

Hagen snoeien, wanneer doe je dat?

Wanneer kan je hagen snoeien? Dit dient te gebeuren voor de langste dag (21 juni). Ook de buxusvormen kunnen in deze maand worden gesnoeid. Het snoeien kun je het best doen op een bewolkte dag, zodat de haag niet kan verbranden. Een eventuele tweede snoei van de hagen kan gedaan worden in augustus of september. Er zijn nog wel enkele verschillen tussen het snoeien van een bladhaag of een coniferenhaag. Hieronder vertellen we per soort hoe je deze klus het beste kunt aanpakken.

Zelf je haag snoeien – Stappenplan

  1. Voorbereiding: Zorg voor alle benodigde materialen en goed onderhouden gereedschap. Denk aan handschoenen, heggenschaar die ingespoten is met ontharser, veiligheidsbril, gehoorbescherming en een kruiwagen. Mocht je het kleinere snoeiafval niet door je tuin of grind willen hebben, dan kan je ook een zeil onder de haag leggen om het snoeiafval mee op te vangen.
  2. De uitvoering: Bepaal je snoeilijn. Hoeveel gaat er van de haag af? Snoei eerste de zijkant van de haag en zorg dat de haag van boven naar beneden iets breder uitloopt. Daarna doe je de bovenkant.
  3. Afronding: Na het snoeien kun je het groenafval opruimen en in de groenbak gooien of op de composthoop. Maak je gereedschap nog even schoon voor je het opbergt want dat scheelt je frustratie voor de volgende keer dat je het gebruikt. Sommige hagen geven namelijk veel hars af en dat kan er voor zorgen dat de heggenschaar stroef gaat lopen. Spuit daarom je heggenschaar in met ontharser. De ontharser is tegelijk ook vet en het voorkomt het roesten van het snoeiblad. Controleer ook even of de heggenschaar nog wel scherp is. Een scherp blad werkt fijner en is beter voor de haag omdat het voor scherpe snedes zorgt.

Je hagen vakkundig en snel laten snoeien?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8,5+ van klanten!

Soorten hagen snoeien

Verschillende soorten hagen vereisen ook een verschillende aanpak. Om je zo goed mogelijk op weg te helpen hebben we de verschillende soorten hagen op een rij gezet.

Snoeien van een bladhaag

Om een gezonde volle en strakke haag te krijgen moet je regelmatig snoeien. Doe je dit niet, dan wordt de haag niet alleen te breed, maar binnenin ook kaal. Dit valt te voorkomen door ieder groeiseizoen een aantal keren te scheren. Voor de bladhaag is een snoeifrequentie aan van twee snoeibeurten per groeiseizoen perfect. De eerste keer half mei/half juni en de tweede keer tussen midden september en midden oktober. Snoei eerst de zijkanten, daarna snoei je de top van de haag. Zorg er voor dat de bovenkant van de haag iets smaller is dan de onderkant van de haag, zo krijgt de onderkant van de haag ook voldoende licht. Probeer aan te houden dat je terugsnoeit tot de vorige snoeibeurt, zodat hij dezelfde lengte behoudt. Bij hagen met een groot blad zoals de laurierkers kun je overwegen om in plaats van een heggenschaar een snoeischaar te gebruiken voor een mooier resultaat. Met een heggenschaar snoei je het blad mogelijk kapot en hierdoor krijg half en bruin blad aan de haag wat er niet erg fraai uit ziet. Tevens heb je dan ook iets minder kans op ziekten. Mocht je gemak belangrijker vinden dan het resultaat dan is het gebruiken van de heggenschaar een prima optie voor het snoeien van de laurierhaag.

Snoeien van een coniferenhaag

Voor de meeste volwassen coniferenhagen volstaat één keer snoeien per jaar. Een extra snoeibeurt kan geen kwaad, want dan krijg je een vollere en strakkere haag doordat de haag meer vertakt. Laat je het onderhoud van de haag achterwege dan wordt de haag te breed en of te hoog. De binnenkant van de conifeer wordt dan ook kaal en als je terug wilt snoeien zal de haag nooit meer mooi worden omdat de conifeer niet meer uitloopt. Snoei daarom nooit terug op het hout. De taxus daarentegen kan wel teruggesnoeid worden en zal op oude takken uitlopen. Snoei ook bij de conifeer eerst de zijkanten.

Snoeien van een buxushaag

Buxus is een prachtige haagplant maar het snoeien van een buxushaag vergt wel iets meer aandacht. Een buxushaag is gevoeliger voor ziekten en schimmels. En dan hebben we het nog niet gehad over buxusmot bestrijden. Een buxushaag snoei je bij voorkeur ook voor de langste dag van het jaar. Wij snoeien de haag meestal nog een tweede keer in het najaar. Heb je prachtige buxus vormen dan kun je ook vaker knippen om de vorm helemaal strak te houden. Natuurlijk kun je dat ook doen om een strakke haag te houden.Snoei buxus niet op hele zonnige dagen want dan is de kans op verbranding van de bladeren groter. Let bij het knippen van de haag ook op ongedierte en eventuele tekenen van ziekten. Mocht er onverhoopt een schimmel of plaag in je heg zitten dan kun je het beste zo snel mogelijk actie ondernemen.

Hagen snoeien

Jonge heg snoeien

Op de erfgrens or langs je border heb je keurig de haagplanten gezet. Nu alleen nog maar even wachten tot ze de gewenste hoogte hebben? Nee, zeker niet! De uitspraak “snoeien doet groeien” komt niet uit de lucht vallen. Het vroeg knippen van een jonge heg zorgt voor een vollere heg en snellere groei. Elke tak die je knipt zorgt loopt weer uit met twee takje dus zo krijg je sneller een volle haag met meer blad. Zo heb je dus ook minder inkijk van de buren en een mooie volle heg.

Haag drastisch snoeien

Het kan natuurlijk voorkomen dat de haag achterstallig onderhoud heeft en je hem drastisch wilt bijwerken. Hoe krijg je de haag mooi? De meeste hagen zijn geschikt om drastisch in te korten. Alleen de coniferenhaag is hiervoor niet geschikt want coniferen lopen niet meer uit vanaf het oude hout. Bij het drastisch snoeien van de heg kun je er ook voor kiezen om niet alle kanten tegelijk te doen dus eerst alleen de bovenkant en het jaar daarna de zijkanten of andersom natuurlijk. Dit heeft iets minder impact op de gezondheid van de heg.

Bemesten na de snoei

Het werk is nog niet helemaal gedaan na het snoeien. Gezien de heg weer gaat groeien mag je hem wel wat extra voeding geven. Geef aan beide kanten van de heg bemesting en meng dit met de tuinaarde. Lees hier meer over de tuin bemesten.

Hulp nodig bij hagen snoeien?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8,5+ van klanten!