Haag planten: stappenplan, wanneer en soorten hagen

Een haag planten? We zijn het helemaal met je eens dat hagen prachtig zijn in de tuin. Maar het belangrijkste moet eerst gebeuren: het planten van de haag. Om te zorgen dat dit goed gebeurt, geven we je uitleg. En lukt het niet zelf? We helpen je graag met je haag planten. Neem gerust contact met ons op over de mogelijkheden.

Op deze pagina vind je:

  • Soorten hagen
  • Wanneer kan je een haag planten?
  • Hoeveel haagplanten heb je nodig?
  • Voorbereiding
  • 10-stappenplan voor het planten van een haag
  • Wat wij voor je kunnen betekenen
haag planten

Haag laten planten?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Soorten hagen

Een van de eerste vragen voordat je een haag gaat planten, is: ‘Welke haagplant kies ik?’. Je kunt kiezen uit een lange lijst aan hagen met elk zijn eigen specificaties, vereisten, vormen en kleuren.

Op deze pagina maken we nog een onderscheid in soorten hagen: hagen met blote/kale wortels en hagen met kluit. Dit onderscheid is belangrijk voor het planten van de haag en wanneer je dit het beste kunt doen.

Een haag met blote of kale wortels is een haag zonder grond. Dit is wel alleen mogelijk als de haagplant in rust is, in de wintermaanden dus. Anders zou deze uitdrogen. Voordeel van een haag met kale wortels is dat dit goedkoper is én makkelijker te vervoeren.

Een haag met kluit is een haag waarbij om de wortels heen een kluit grond zit. Bij deze vorm ben je minder afhankelijk van het seizoen waarin je de haag gaat planten.

Wanneer kan je een haag planten?

Een heel belangrijke vraag voor het haag planten is wanneer je dit kan doen. Belangrijk hiervoor zijn de twee soorten die hierboven worden genoemd.

Haag met kluit planten: Deze haag is het hele jaar door te planten. De kluit beschermt de wortels namelijk. Als je de haag met kluit een tijdje laat staan, geef deze dan wel water.

Haag met kale wortels planten: Deze haag kan je alleen planten wanneer de plant in rust is, in de winter dus. De wortels worden namelijk niet beschermd en kunnen ook geen water opnemen. Deze haag planten kan niet wanneer het vriest, want dan kan je niet in de grond werken. Zorg dat de tijd tussen aankoop en planten zo kort mogelijk is door een goede voorbereiding.

haag planten

Hoeveel haagplanten heb je nodig?

Hier is geen eenvoudige berekening voor. Elke haag heeft een andere dichtheid nodig, omdat elke haag anders groeit. Je kunt uitgaan van ongeveer 5 haagplanten per meter, maar dit is bijvoorbeeld afhankelijk van of je een haag met kluit of met kale wortels plant. Zoek voor het haag planten dus op hoeveel je er nodig hebt of vraag advies.

Voorbeelden:
Van buxus heb je er zo’n 7 per meter nodig. Bij coniferen zijn 3 à 4 planten genoeg. En voor de beuk adviseren we ongeveer 5 planten per meter.

Voorbereiding

Voordat de haag geplant wordt, is er al het nodige denkwerk verzet. Vergeet de volgende zaken niet:

  • Hoe ga je zorgen dat de haag recht staat? Dan kan je met het blote oog doen, maar als het een grote haag is, is dat moeilijker.
  • Kijk waar de zon in je tuin komt en hoe lang en of de haag dan wel genoeg zon of juist schaduw krijgt.
  • Laat voldoende ruimte om de haag later te kunnen onderhouden.
  • Houd rekening met de wetgeving die er is, zodat je haag niet op het erf van je buren komt. De afstand van een haag tot de erfgrens moet bijvoorbeeld 50 centimeter zijn. Lees hier meer over wetgeving voor hagen.

10-stappenplan voor het planten van een haag

  1. Trek een lijntje waar de haag moet komen, zodat je de haag strak gaat planten.
  2. Graaf een geul waar de haag in geplant kan worden. Hiervoor houd je de vuistregel aan dat je 1,5 tot 2 keer de breedte en hoogte van de kluit uitgraaft. De grond gooi je aan beide zijden van de geul, zodat je die er zo weer goed en gelijkmatig kan invegen.
  3. De grond in de geul mag je goed losmaken. Hierdoor kunnen de wortels gelijk groeien en kan het water beter wegzakken. Leg voldoende grond op de bodem dat de haagplanten op de goede hoogte geplant worden.
  4. Voeg wat compost toe aan de grond onderin de geul. Ongeveer 25% van de grond onderin mag bestaan uit kunstmest. De grond die langs de geul ligt kan je ook mengen met wat compost.
  5. Droog weer of droge grond? Laat de geul vollopen met water en wacht tot dat water de grond is ingezakt.
  6. Haag met kale wortel? Knip de gebroken en beschadigde wortels af. Haag met kluit? Maak de kluit wat losser.
  7. Nu is het moment van planten aangebroken. Zet de planten op de juiste afstand van elkaar in de geul. Plant je in een ander seizoen dan de winter, stel dan de wortels niet langer dan nodig bloot aan de zon en wind, want anders drogen ze uit. Als je een lange haag plant, raden we dan ook aan om dit in delen te doen.
  8. Spreid de wortels goed uit in de geul en bedek ze met de grond die naast de geul lag. Let goed op dat de planten recht komen te staan.
  9. Breng nu alle grond die naast de geul lag aan op de haagplanten. Druk dit aan zodat de planten stevig staan, voorzichtig.
  10. Na het planten mag je gelijk flink wat water geven aan de plant, afhankelijk van het weer en seizoen.
haag planten

Wat wij voor je kunnen betekenen

Elke dag zijn wij in tuinen te vinden en doen we waar we het meest tevreden van worden: klanten blij maken met een mooie tuin. Daarom helpen we jou ook graag met een haag planten. Denk aan advies, het vinden van de beste haag en het planten van de haag. Maar daar houdt het niet op. Heb je nog meer tuinplannen? We verzorgen ook tuinaanleg. En mag de tuin wel een opknapbeurt gebruiken? We komen graag tuinonderhoud uitvoeren.

Haag laten planten?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Bekijk tuinen die wij mooi maakten