Een grote tuin, hoe richt je die in? (Voorbeelden, inspiratie en tips)

Je hebt een grote tuin. Nu wordt er soms gedacht dat het makkelijk is om een grote tuin aan te leggen. Want er is veel ruimte, dus alles kan erin. Maar wij merken het vaak en ook jij zal het waarschijnlijk ervaren: een grote tuin bedenken is allesbehalve makkelijk. Als je een grote tuin er gestructureerd uit wilt laten zien -niet van alles wat dus -, vraagt dat best wat denkwerk. Op deze pagina helpen we je om goede keuzes te maken voor het aanleggen van je grote achtertuin, geven we je voorbeelden, inspiratie en tips. Klik door naar de volgende alinea’s of lees de pagina helemaal (aanrader!).

Grote tuin met strakgemaaid gazon, vijver en beplanting

Wat is een grote tuin?

Laten we om te beginnen even vaststellen vanaf welke oppervlakte we spreken van een grote tuin. Wij spreken zelf over een middelgrote tuin vanaf 250 m2 en over grote tuinen vanaf 1500 m2. Is jouw tuin dus groter dan 250 m2? Dan zit je op de goede pagina. We behandelen hier middelgrote en grote achtertuinen.

Hoe kan ik een grote tuin onderhoudsvriendelijk maken?

Dit is een goede en heel terechte vraag. Een grote tuin brengt nu eenmaal meestal meer onderhoud met zich mee dan een kleine tuin. Simpelweg omdat er meer ruimte is die onderhouden moet worden. Wij geloven niet in onderhoudsvrije tuinen, maar wel in onderhoudsarme of onderhoudsvriendelijke tuinen. Er is altijd wat onderhoud nodig, maar voor de meesten is het fijn om dat tot een minimum te beperken. Je kan het heerlijk vinden om in de tuin te werken, maar bijna niemand vindt het fijn om elk weekend kwijt te zijn aan tuinonderhoud. Toch?

Hoe zorg je voor een grote tuin met weinig onderhoud? Daarvoor zijn slimme keuzes belangrijk.

Keramische arabica tegel is een onderhoudsarme tegel
Fiberon vlonder is een mengsel van hout en kunststof

Je zou bijvoorbeeld kunnen denken dat veel bestrating in je tuin onderhoud gaat schelen. Maar niets is minder waar. Bestrating is enorm onderhoudsintensief. Denk aan het verwijderen van onkruid tussen de voegen, het vegen, verzakkingen herstellen en groene aanslag en algen tegengaan. Er zijn wel soorten bestrating die minder onderhoud vergen. Dit zijn keramische tegels. Deze hebben een gladde toplaag, waardoor ze veel minder vuil opnemen en makkelijker schoon te maken zijn.

Wat moet je dan wel doen? Vakken met beplanting kosten veel minder onderhoud in een grote tuin. Oké, je moet snoeien en bemesten, maar het onkruid kun je tegenhouden door gebruik te maken van bodembedekkers en door de borders goed vol te zetten.

Ook de keuze in andere materialen is belangrijk voor een grote tuin met weinig onderhoud. Voorbeeld: een fiberon vlonder bestaat uit hout én kunststof. Het heeft de look en feel van hout, maar de voordelen van kunststof. Onderhoudsvriendelijk vergeleken met 100% hout. Nadeel is dat onderhoudsvriendelijke materialen soms duurder zijn dan andere materialen. Maar weeg dat eens af met de tijd die het je gaat opleveren. Misschien dat dat je van gedachten laat veranderen.

Een andere manier hoe je een grote tuin onderhoudsvriendelijk kunt maken wordt gedeeld onder het kopje ‘Hoe kan ik mijn grote tuin indelen?’ en heeft te maken met volume vs. ruimte.

Je grote tuin laten aanleggen?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Hoe vind ik tuin inspiratie voor mijn grote tuin?

Vier methoden voor het vinden van grote tuin ideeën

We willen je vier handige methodes meegeven om inspiratie en ideeën te verzamelen voor je grote tuin. Voordeel: er zit voor ieder wat wils in. Er zit dus vast een manier tussen die bij jou past om tuin inspiratie voor je grote tuin te vinden.

 1. Google Afbeeldingen

Deze manier werkt eigenlijk heel simpel. Je gaat naar Google Afbeeldingen en typt een aantal zoekwoorden in. Bijvoorbeeld ‘grote tuin’, ‘grote tuin ideeën’ of ‘inrichting grote tuin’. Nu krijg je allemaal zoekresultaten te zien. Vervolgens scroll je er lekker door en sla je de afbeeldingen op die je aanspreken.

 1. Pinterest

Deze manier vinden we zelf heel handig. Pinterest is een online platform met alleen maar afbeeldingen erop. Je kunt ook hier zoekwoorden intypen en vervolgens verschijnen er heel veel plaatjes. Door erop te klikken kun je weer doorklikken naar soortgelijke afbeeldingen. Probeer van alles te zoeken. Zowel details als totale inrichtingen. Op Pinterest kun je ook borden maken. Hierop verzamel je dan alle afbeeldingen die je hebt gevonden die je aanspreken.

 1. Tijdschriften

Ben je meer van offline? Geen probleem. Dan zijn methode 1 en 2 misschien iets minder voor jou. Maar tijdschriften gebruiken is net zo effectief. Koop of leen wat mooie tuinmagazines en blader er eens lekker in. Staan prachtige voorbeelden en grote tuin ideeën in.

 1. Inspiratietuinen

Ga je er graag op uit? Ook dan hebben we een handige manier om tuinideeën voor je grote tuin te vinden. Er zijn namelijk in Nederland een aantal plekken waar je inspiratietuinen kunt beozeken. Wij adviseren de volgende:

Tuinstijlen

Een andere keuze die je moet maken is die van een tuinstijl. Als je een tuin wil bedenken die ‘klopt’, is het belangrijk dat je een eenduidige stijl gebruikt. De stijl zegt bijvoorbeeld iets over de vormen, kleuren en materialen die gebruikt worden.

Voorbeelden van tuinstijlen:

 • Klassieke tuin
 • Moderne tuin
 • Stadstuin
 • Industriële tuin
 • Kindvriendelijke tuin
 • Loungetuin
 • Mediterrane tuin

Deze tuinstijlen kun je ook weer gebruiken als zoekwoorden in Pinterest en Google Afbeeldingen.

Steenschot in industriële tuin

Hoe kan ik mijn grote tuin indelen?

Hardhouten vlonder in tuin

Verhouding tussen volume en ruimte

Daarvoor is allereerst de verdeling tussen volume en ruimte belangrijk.

Onder volume verstaan we alle tuinelementen, zoals vlonders, terrassen, looppaden, houtbouw, schuren, overkappingen, vijver en bomen.

Ruimte omvat het gazon, grote plantvakken en grote vakken met split.

Zeker in een grote tuin is de verhouding tussen volume en ruimte heel belangrijk. Die verschilt namelijk aanzienlijk van een kleinere tuin. Wij houden in onze ontwerpen de volgende verdeling aan:

Oppervlakte Verdeling volume % / ruimte %
250 – 500 m2 40% / 60 %
500 – 1000 m2 30% / 70 %
1000 – 2500 m2 20% / 80%
2500 + m2 10% / 90%

Ga je grote tuin dus niet helemaal volzetten met allerlei opvallende elementen, maar durf juist ruimte te maken voor ruimte. Deze stap is ontzettend belangrijk voor de inrichting van je grote tuin.

Praktische functies

Bepaal nu welke praktische functies jouw grote tuin moet hebben. Die komen namelijk als eerste in de inrichting terecht. Bijvoorbeeld een terras, een schuur en een opberghok voor de containers. Voor deze onderdelen bepaal je de ideale plek.

Vlekkenplan, looplijnen en zichtlijnen

De volgende stap is het maken van een vlekkenplan. Daarin zet je als eerste de praktische elementen neer die je in de vorige stap hebt bedacht. Als die namelijk goed zijn, is het praktische gedeelte in ieder geval op orde. Daarna komt het design wel. Een vlekkenplan is niet moeilijk te maken. Het is gewoon een plattegrond op schaal van je tuin met daarin vormen getekend waarin beschreven staat wat daar komt.

Vervolgen ga je de looplijnen tekenen. Dit zijn de verbindingen tussen de vlekken. Het is bijvoorbeeld handig als er een verhard looppad naar een schuur loopt. En ook een pad naar een terras is geen overbodige luxe.

Daarna denk je na over de zichtlijnen. Als je bijvoorbeeld op je terras zit, heb je vaste zichtlijnen. Dit zijn de lijnen waarin je kijkt. Zorg dat er op de plekken waar je naar kijkt de elementen staan waarvan jij wil dat ze opvallen. Heb je bijvoorbeeld een fontein, dan is het wel leuk als die op een plek staat waar jij vaak naar kijkt. Een opberghok voor containers zet je bijvoorbeeld weer niet in je zichtlijnen, omdat dat waarschijnlijk toch meer praktisch is dan een knap staaltje design.

Tips voor de inrichting van een grote tuin

Hoe zorg je er nu voor dat je grote tuin op een leuke, spannende manier wordt ingericht? Hier hebben wij wel een aantal ideeën voor:

 1. Een slingerpad

Ontzettend leuk voor de dynamiek in je tuin. Een slingerpad naar achter waarvan je niet ziet waar het heen gaat. Dat kan je bereiken door het pad te flankeren met beplanting. Zo valt er voor je gasten iets te ontdekken in jouw tuin.

 1. Hoogteverschillen

Je kunt de hoogte in, maar ook de diepte. Bijvoorbeeld door een verhoogd terras of een licht glooiend gazon. Maar ook een zitkuil is een aanrader. Zo creëer je een beschut en knus plekje.

 1. Vijver

Water maakt een grote tuin echt af. Een kabbelend stroompje dat uitmondt in een vijver. Hoe klinkt dat? Wat ons betreft heel gezellig en stijlvol.

 1. Verschillende ‘kamers’

De ideale manier om te voorkomen dat je snel uitgekeken raakt op je tuin. Je grote tuin lijkt hier ook nóg groter van. Als je bijvoorbeeld meerdere terrassen hebt, kun je af en toe weer ergens anders zitten. Overigens ook erg handig als je graag in de zon zit of juist in de schaduw. Dan kun je af en toe wisselen van terras als de zon weer wat verder is. Deze gedeeltes kun je creëren door gebruik te maken van hoge beplanting als afscheiding. Denk ook aan aparte gedeeltes voor een speelplek, een eetgedeelte, een kampvuurplaats of een werkplek.

Tuin met staptegels, gazon, bestrating en zitkuil
Border met kleurige beplanting

Tips voor beplanting in je grote tuin

In een grote tuin is er veel plek voor borders en beplanting. We geven je zes handige tips om die ruimte in je grote tuin mooi te vullen.

 1. Creëer een wintergroen beeld: zorg dat er voldoende beplanting in staat die ook in de winter bloeit. Dit ziet er gezelliger uit, maar zorgt ook dat je de privacy behoudt die beplanting biedt.
 2. Wisselende bloeitijden: hoe leuk is het als je een aantal keer per jaar een ander soort border hebt. Dat doe je door gebruik te maken van wisselende bloeitijden. Sommige beplanting bloeit in de winter, sommige in het vroege voorjaar en ga zo maar door. Wissel dus af met bloeitijden.
 3. Onderhoudsvriendelijk: kies beplanting die niet veel onderhoud vraagt. Maak ook gebruik van bodembedekkers, want deze zorgen dat onkruid nauwelijks de kans krijgt om te groeien.
 4. Zon en schaduw: let goed op hoe het zonlicht zich gedurende de dag door je tuin heen beweegt. Elke soort beplanting heeft namelijk weer zijn eigen voorkeuren wat betreft zon en schaduw.
 5. Hoogtes en diversiteit: speel met verschillende hoogtes en verschillende soorten. Dit zorgt ervoor dat je grote tuin blijft boeien.
 6. Verschillende kleuren: onderschat een verrassend kleurenspel niet. Er zijn zoveel kleuren die je kunt gebruiken: rood, groen, paars, geel, blauw en ga zo maar door. Deze verschillende kleuren van het blad en de bloemen zorgen voor mooi contrast.
Tuinontwerp checklist

Zelf aan de slag met je tuinontwerp? Download het e-book!

Ben je van plan om binnenkort of over een tijdje aan de slag te gaan met een nieuwe tuin? Dan is De Ultieme Tuinontwerp Checklist het juiste startpunt. Je leert hoe je in 7 stappen zelf een tuinontwerp maakt. Hiermee voorkom je fouten die leiden tot onnodig hoge kosten of zelfs teleurstelling achteraf.

Grote tuin voorbeelden

Je bent vast ook wel benieuwd naar wat grote tuin voorbeelden. Hieronder laten we je er een aantal zien. We zullen er niks bij vertellen. Gebruik de foto’s vooral als inspiratie.

Aanleg grote tuin in Waddinxveen

Lees hier meer over deze tuin.

Tuin met vlonder, split en boompjes
Tuin met vijver, gazon en split
Tuin met strak gazon en split
Tuin met vijver, gazon en beplanting

Grote tuin aangelegd in Berkel en Rodenrijs

Lees de details van deze tuin.

Tuin met gazon en Douglashouten bogen
Voortuin grote tuin met beplanting
Zijkant grote tuin met bestrating, borders en grindpad
Achteraanzicht van grote tuin

Tuinontwerp grote tuin

Wil je een unieke grote tuin? Een van onze tuinontwerpers gaat graag een keer met je zitten om input op te halen voor jouw droomtuin. De ontwerper kan vervolgens voor jouw grote tuin een ontwerp maken. De kracht van een tuinontwerper is dat hij of zij jouw wensen combineert met creativiteit en ervaring. Zo ontstaat er een ontwerp dat helemaal bij jou past, dat binnen jouw budget te realiseren is en dat uniek is.

Hieronder zie je enkele voorbeelden van tuinontwerpen voor grote tuinen en wat kleinere tuinen. Wij maken veel 3D-tuinontwerpen. Zo heb je vooraf al de mogelijkheid om virtueel door je tuin heen te lopen en krijg je een heel goed beeld van hoe het wordt.

TUinontwerp met jacuzzi, overkapping en bestrating
Tuinontwerp met gazon, bestrating en tuinverlichting

Aanleg grote tuin

Heb je nu allerlei ideeën die je graag wilt laten realiseren? Wij helpen je graag om je grote tuin aan te leggen. We zijn een hoveniersbedrijf dat al heel veel tuinen heeft aangelegd en heel veel klanten blij heeft gemaakt met een mooie tuin. Vraag gerust een gratis en vrijblijvende offerte aan.

Tuinontwerp voor je grote tuin laten maken?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!