Gazon onderhoud

Na de aanleg van een gazon in uw tuin wilt u hier natuurlijk ook zo lang mogelijk van genieten. Om dit te realiseren, is het van belang dat het gazon onderhoud goed gedaan wordt. Dit onderhoud gaat het hele jaar door en elke maand kent zijn eigen aanpak. Op deze pagina vertellen we u waar u elke maand mee aan de slag kunt.

Genieten van uw gazon

Het onderhouden van een gazon kost tijd. Elke maand heeft zo zijn eigen uitdagingen die getackeld zullen moeten worden. Wanneer u de juiste handelingen op de juiste momenten in het jaar uitvoert, kunt u het hele jaar door genieten van een mooi gazon.

Interesse in gazon onderhoud?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Januari

Het gazon onderhoud in de winter stelt niet veel voor. In januari kunt u het gazon laten rusten. In januari is er vaak vorst en dit leidt tot een nat en bevroren gazon. Als het gevroren heeft, is het niet verstandig om over het gazon te lopen, omdat het gazon dan beschadigt. Rijd ook niet met een kruiwagen of grasmaaier over het gazon. Deze machines maken de grond namelijk compacter, wat als gevolg heeft dat de toekomstige voedingsstoffen moeilijker bij de wortels kunnen komen.

Februari

In februari is het gazon nog steeds in rust. Dit is een mooi moment om uw tuingereedschap te onderhouden. Slijp bijvoorbeeld de messen van de grasmaaier. Februari is ook ideaal om de zuurtegraad van het gazon te meten met een PH-waarde meter. Deze meter geeft de zuurtegraad aan. Als de bodem te zuur is, kan deze ontzuurd worden met kalk.

Maart

Vanaf maart kunt u beginnen met het maaien van het gras. Steek hierbij ook de graskanten af. Gebruik hier een graskantsteker of een platte, scherp geslepen schop voor. Hiervoor is het handig om met een touwtje een rechte lijn te spannen tussen twee paaltjes. Wanneer u nog geen bodemtest heeft gedaan, kunt u dit ook in maart nog doen. Dit is belangrijk om de gezondheid van uw gras in de gaten te houden. Ook kunt u in maart alle wortels en ander onkruid verwijderen.

April

April is het moment om het gazon te gaan bemesten. Let hierbij goed op wat voor bemesting je gebruikt. Hieronder zetten we de twee soorten mest op een rijtje.

Onderhoudsbemesting
Onderhoudsbemesting is er in 2 soorten: langzaam en snel werkend kunstmest.

Langzaam werkende meststof Snel werkende meststof
Minstens 3 keer per jaar tussen maart t/m september strooien. Alleen gebruiken om een gazon snel op te laten knappen of om het gazon snel extra kracht te geven om een ziekte te overwinnen.
Zorgt voor een mooi dichte structuur van de graszoden. Zorgt daarnaast voor een mooie donkergroene kleur. Zorgt voor snelle groei, maar niet voor dichtere graszoden.
Langzame werkingsduur: 3 tot 4 maanden Snelle werkingsduur: 5 tot 6 weken
Relatief duur Relatief goedkoop
Geen risico op wortelverbranding Kans op wortelverbranding
Geen extra maaibeurten Door groeispurt van het gras moet u vaker maaien
Voedingsstoffen komen pas vrij als het gazon het nodig heeft Lost op in water en spoelt daarom makkelijk weg

In april kunt u ook aan de slag met het verticuteren van het gras. Verticuteren wordt gedaan om mos en vilt te verwijderen, om ondergrondse wortels door te snijden en om graswortels meer lucht te geven. Verticuteren zorg voor een groene en stevige grasmat. Verticuteren is het schoonharken van het gazon met behulp van een verticuteermachine

Mei

Wij adviseren u om in mei het gras elke week te maaien (bij voorkeur ’s avonds). Stel de maaimachine begin mei af op een snijhoogte tussen de 3 en 4,5 centimeter. Wanneer het weinig regent, is het belangrijk dat u blijft sproeien. Bij voorkeur in de ochtend of ’s middags. Verwijder al het onkruid dat in het gras staat. De verdelgingsmiddelen kunt u het beste alleen boven de 15 graden Celsius gebruiken. Als u het gazon nog niet heeft bemest, kunt u dit ook nog in mei doen.

Juni

Gazon onderhoud is in de zomer een stuk inspannender dan in de winter. Wij adviseren om in juni de kale plekken in het gazon te herstellen. Dit kan zowel door het zaaien van gras als door het leggen van nieuwe graszoden. Het gras kan gemaaid worden tot zo’n 3,5 tot 4,5 centimeter. Het gras zit in juni volop in de groeiperiode. Zorg ervoor dat de messen van de grasmaaier goed scherp zijn. Botte mensen veroorzaken uitdroging van de grassprieten. Het sproeien van het gras mag in juni royaal gebeuren als het erg droog is.

Juli

In juli houd het warme weer vaak aan en is het belangrijk om regelmatig te blijven sproeien. Ook het maaien van het gras moet in juli nog gebeuren. Stel hiervoor de grasmaaier in op 3,5 tot 4,5 centimeter. Heeft u spelende kinderen op het gazon? Zorg dan voor voldoende bemesting zodat het gras zich goed kan herstellen. Heeft u een trampoline of zwembad in de tuin heeft staan? Verplaatst deze dan regelmatig, zodat kale plekken in het gazon kunnen herstellen.

Interesse in gazon onderhoud?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Augustus

In augustus is het belangrijk dat er goed gesproeid en gemaaid wordt. Het maaien het kan zo’n 1 a 2 keer per week gebeuren. Bij natte weersomstandigheden kunt u het best het afgemaaide gras afvoeren om rotting in het gras te voorkomen. Ook raden wij aan om de graskanten goed te onderhouden

September

September is een maand waarin op enkele zaken goed gelet moet worden. In september neemt de groeisnelheid van het gras af en hoeft er dus minder vaak gemaaid te worden. Wanneer u in het voorjaar het gras nog niet geverticuteerd heeft, kunt u dit nu weer doen. Wanneer u een klei- of veengrond heeft, kunt u 2x per jaar verticuteren. Wanneer u kale plekken in het gazon heeft, kunt u deze nu nog herstellen voordat we richting de winter gaan.
In september mag ook het gras voor de laatste keer bemest worden. Gebruik hiervoor langzaam werkende bemesting. Hierdoor komt het gazon groen uit de winter. Steek ook de graskanten af met een graskantsteker of een platte, scherp geslepen schop.

Oktober

In oktober is het belangrijk om de bladeren van uw gazon te harken. Hiermee voorkomt u ziektes en schimmels. Oktober is ook het laatste moment van het jaar waarin u het gras dient te maaien. Stel de snijhoogte net wat hoger in dan normaal. Doe dit op zo’n 4,5 centimeter.
Ook kunt u in oktober de PH-waarde van het gras controleren. Is deze lager dan 5? Strooi dan voldoende kalk om deze op te krikken tot 5,5 tot 6,5.

November

In november zullen valbladeren, takjes en grasmaaisel verwijderd moeten worden om grasziekten te voorkomen. We raden u af om bij vorst over het gazon te lopen. Dit kan blijvende schade veroorzaken. Komen er natte plekken op uw gazon waar water op blijft staan? Steek dan een mestvork in de grond en beweeg deze op en neer. Op deze manier kan het water dieper de grond indringen.

December

In december hoeft u haast niks meer met het gazon te doen qua onderhoud. Wanneer er bladeren op uw gazon liggen, kunt u deze wel verwijderen. Ten slotte adviseren wij u om al uw tuingereedschap schoon en droog te maken en op te bergen.

Interesse in gazon onderhoud?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Wat kunnen wij voor u doen?

Gazon onderhoud is slechts een onderdeel van het pakket wat Schoffelstudent te bieden heeft. Schoffelstudent verzorgt al jaren het tuinonderhoud inclusief snoeiwerk voor klanten door heel Zuid-Holland. Wij hebben hierdoor een mooi portfolio opgebouwd. Wanneer u hulp nodig heeft met betrekking tot het gazon onderhoud of bij ander soort tuinonderhoud, kunt u altijd bij Schoffelstudent terecht.

Waarom Schoffelstudent?

  • Gericht op betaalbaarheid

  • Werkt met Studenten & Hoveniers

  • Klantgericht

  • Sterk in communicatie en afspraken

  • We maken graag klanten blij 🙂

Klanten over Schoffelstudent:

Karweien en klusjes worden conform afspraak geklaard. Geen verrassingen, ook niet bij de afrekening.

R. Faas, Alphen aan den Rijn

Goed meedenken vooraf en erg vriendelijk. Hard en netjes werkend tijdens de klus.

H. Dongelmans, Rotterdam

Schoffelstudent is voor ons een betrouwbaar en kundig bedrijf gebleken, die kwalitatief goed werk leveren voor een redelijke prijs.

Visser en Wijtman Architecten, Waddinxveen

Het onderhoud wordt telkens goed uitgevoerd, zeker een aanrader!

Erik, Rotterdam