Esdoorn snoeien

Je wilt een esdoorn snoeien maar je hebt geen idee wanneer dat moet of hoe je dat het beste kan aanpakken? Schoffelstudent & Hoveniers geeft graag antwoord op zulke vragen. De esdoorn is namelijk een boomsoort waarbij de sapstroom een grote rol speelt bij het snoeien en onderhouden van de boom. Het snoeien van een esdoorn is niet noodzakelijk. Maar mocht je toch willen snoeien omdat de takken misschien in de weg gaan hangen, snoei dan niet in het voorjaar. Dan is de sapstroom het sterkst en kan de boom gaan bloeden.

Onderwerpen op deze pagina

  • Moet een esdoorn gesnoeid worden?

  • Wanneer kan je de esdoorn snoeien?

  • Hoe moet je de esdoorn snoeien?

  • De sapstroom van de esdoorn

Moet de esdoorn gesnoeid worden?

De esdoorn hoeft niet gesnoeid te worden, maar dat mag natuurlijk wel. Als de takken in de weg komen te zitten of je vind dat de boom te groot begint te worden, is het zeker geen probleem om te gaan beginnen met snoeien. Let wel goed op in welke maanden je wilt gaan snoeien. De sapstroom van de esdoorn speelt een grote rol in de gezondheid van de boom.

Esdoorn snoeien

Interesse in boomverzorging?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Esdoorn snoei

Wanneer kan je de esdoorn snoeien?

Probeer het snoeien van de esdoorn te beperken. Het kan de aantrekkelijkheid van de boom namelijk verminderen en de esdoorn is een boom die niet snel terug groeit. Als je de esdoorn toch gaat snoeien, kun je dit het beste doen in de periode van juli tot november. In de maanden juli en augustus kun je de esdoorn licht terugknippen en de dode takken verwijderen. Wil je de esdoorn helemaal kort snoeien? Dan kun je het beste beginnen in de maanden september, oktober en november. In deze maanden is de sapstroom nog niet op gang en is de kans op bloedende snijwonden het kleinst. Ga je de esdoorn in het voorjaar snoeien, dan is de kans aanwezig dat de snijwonden gaan bloeden. Gelukkig komt er geen echt bloed uit, maar een soort plantensap gemaakt van suikers. Als de wonden gaan bloeden, verzwakt het de esdoorn en is de kans op ziektes vele malen groter. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Hoe moet je een esdoorn snoeien?

Als je de esdoorn gaat snoeien probeer er dan voor te zorgen dat je als eerste de zieke, dode en afstervende takken verwijderd. Probeer zo min mogelijk van de overige takken te verwijderen. De esdoorn verliest anders zijn mooie vorm en dat is erg zonde. Het materiaal waarmee je snoeit is ook erg belangrijk. Met goed materiaal zorg je ervoor dat de boom nette snijwonden krijgt. Kijk ook goed naar de grootte van de takken. Zijn de takken dun, dan kun je het beste een snoeischaar gebruiken. Wij adviseren deze favoriete snoeischaar van Falcon. Hij is wel iets prijziger, maar van goede kwaliteit. Mocht je de snoeischaar minder intensief gebruiken, dan raden we deze snoeischaar van Gardena aan. Als je dit gereedschap scherp houdt, krijg je een schone snoeiwond. Zijn de takken te dik voor een snoeischaar, gebruik dan een snoeizaag.

De sapstroom van de esdoorn

Een esdoorn snoeien is niet altijd even makkelijk. De esdoorn is een boom waar de sapstroom al in het begin van de winter langzaam opgang begint te komen en het dus niet handig is om dan te beginnen met snoeien. In het voorjaar is de sapstroom op zijn sterkst. Het is dan zeker niet verstandig om de esdoorn te snoeien. De kans dat de snijwonden gaan bloeden en er ziektes in de esdoorn komen is zeker aanwezig.

Klanten over Schoffelstudent:

Prima werk, snel, veilig, deskundige aanpak en netjes opgeruimd. Het was een grote boom welke gekapt moest worden. Ik was ietwat verbaasd hoe professioneel het werd aangepakt.

Hans, Gouda
Geweldige snelle en goede boomchirurg en veilig opgeruimd, van het ontmantelen van 2 bomen.
A. Grootendorst, IJsselstein
Flexibel, oplossingsgericht en scherp geprijsd. Laten de tuin netjes achter.
Mirjam , Rotterdam

Het onderhoud wordt telkens goed uitgevoerd, zeker een aanrader!

Erik, Rotterdam

Waarom Schoffelstudent?

  • Gericht op betaalbaarheid

  • Werkt met Studenten & Hoveniers

  • Klantgericht

  • Sterk in communicatie en afspraken

  • We maken graag klanten blij 🙂

Esdoorn laten snoeien?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Boomverzorging door Schoffelstudent

Naast tuinonderhoud biedt Schoffelstudent & Hoveniers ook boomverzorging. Dus mocht het zo zijn dat het je niet lukt om zelf de bomen te snoeien of te kappen of heb je er geen tijd voor? Dan staat Schoffelstudent & Hoveniers voor je klaar! De boomverzorgers waar wij mee samenwerken hebben gemiddeld 10 jaar ervaring in het vak en weten dus van aanpakken. Na afloop voeren ze zelf het hout af en laten zo de tuin weer netjes achter. Mocht je het hout zelf willen houden of zelf willen afvoeren, dan is dat natuurlijk geen enkel probleem.

Wat doet Schoffelstudent

Schoffelstudent & Hoveniers is een hoveniersbedrijf gevestigd in Gouda. Door te werk te gaan met een combinatie van ervaren studenten en echte vakmannen, maken we ons hovenierswerk betaalbaar en betrouwbaar. We houden ons onder andere bezig met tuinonderhoud en tuinaanleg. We bespreken vooraf welke werkzaamheden we gaan doen en hoe je ze gedaan wilt hebben. Na de uitvoering van de werkzaamheden vragen wij altijd of het werk naar wens is uitgevoerd. Mocht je na ons vertrek nog niet tevreden zijn dan kun je dat altijd aangeven en zullen wij samen tot een gepaste oplossing komen. Van de ruim 4500 klussen die we hebben gedaan is het slechts enkele keren voorgekomen dat we de klant niet blij hebben kunnen maken.

Recente projecten