De 4 van je hovenier – december 2018

Deze blog is een mailing die we maandelijks naar onze abonnees sturen. We praten hen bij met de tips en inspiratie voor de komende tuin-maand. De 4 van je hovenier bestaat uit vier vaste onderwerpen.

Ook deze maand vind je weer de volgende vaste onderdelen in ‘De 4 van je hovenier’:

Ook maandelijks bijgepraat worden over de tuin?

+2000 mensen gingen je al voor en krijgen maandelijks tips en inspiratie

1. Onderhoudstips voor december

In de koude maanden is een groot deel van de tuin in rust, maar dat betekent niet dat er niets hoeft te gebeuren. Lees hier de onderhoudstips voor december:
 1. Een mooi gazon in het voorjaar? Verwijder dan nu regelmatig bladeren van het gazon om gele plekken te voorkomen en loop niet op het gazon als het gras bevroren is.
 2. Sommige planten overleven strenge vorst niet. Planten in pot bescherm je door de pot in te wikkelen met bubbeltjesfolie. Zorg wel dat de onderkant vrij blijft voor de afwatering. Vorstgevoelige planten in de grond bescherm je door een bladerdek over de wortels te leggen als isolatie. Extreem gevoelige planten kan je voorzichtig inwikkelen met vliesdoek, maar doe dit alleen op dagen dat het echt nodig is, dus zo minimaal mogelijk.
 3. Heb je de buitenkraan al afgesloten en de tuinslang laten leeglopen? Dat voorkomt vorstschade. Bloempotten kunnen bij strenge vorst het beste in de schuur staan.
 4. Zorg goed voor je gereedschap door het schoon en droog te maken. Dit voorkomt roest.
 5. Snoeien kan nog in december. Let wel op de sapstroom. Bij de esdoorn, berk, haagbeuk, walnoot, kiwi, wingerd en druif komt deze al heel vroeg op gang. Als je deze soorten te laat snoeit, zal de snoeiwond gaan bloeden en kwetsbaar worden. Voor de kerst snoeien, is prima.
 6. Is de bestrating glad door de vorst? Strooi zand in plaats van zout, want dat is beter voor de planten.
 7. December is een prima maand om de bestrating op te hogen en houten elementen in je tuin te repareren.
 8. Boomverzorging kan ook in december worden uitgevoerd. Voordeel is dat er minder groenafval is. Door vorst en winterse neerslag kan het werk wel gevaarlijker zijn.
 9. Ja, deze tip mag natuurlijk niet ontbreken in december: de kerstboom. Laat de boom eerst een dag acclimatiseren, bijvoorbeeld in de schuur, zodat het verschil met binnen en buiten niet al te groot is. (Dit geldt natuurlijk alleen voor een echte kerstboom :p)
Tuinonderhoud in december

2. TUINspiratie

In TUINspiratie praten we je elke maand bij van een fris groen geluid in de tuin!

Wij kwamen wel iets heel bijzonders tegen: adopteer een kerstboom. Elk jaar worden miljoenen kerstbomen slechts een paar weken gebruikt en daarna verbrand. Totaal niet duurzaam natuurlijk. Deze organisatie komt met een heel mooi initiatief! Je huurt een kerstboom die na gebruik weer wordt teruggeplant. Het volgende jaar kan je diezelfde kerstboom weer adopteren, als een ouder dus. Volgens ons een goede oplossing! Lees hier meer over een kerstboom adopteren.

3. Vraag van de maand

Deze rubriek spreekt voor zich: we behandelen een vraag van een van onze lezers. Deze maand kregen we de volgende vraag binnen:

Kan ik mijn beukenhaag nu verplanten? En zo niet, wanneer dan wel?  (vraag van Michael uit Berkel en Rodenrijs)

Goede vraag! De beukenhaag is best een complexe haag om te verplanten, dus ga voorzichtig te werk. De ideale tijd om een beukenhaag te verplanten is wanneer de bladeren bruin of afgevallen zijn en de haag dus in rust is. Dit is meestal in november. Belangrijk is ook dat de grond nog een beetje warm is, waardoor de haag wel weer licht kan gaan wortelen. Zorg dat de grond niet te compact is, zodat de wortels de ruimte hebben om te groeien.

4. TuinTech

In TuinTech behandelen we maandelijks een toffe tuin-technologie. Deze keer is de tuin-app Koubachi aan de beurt. Natuurlijk probeerden we ‘m eerst zelf uit.

Hij werkt als volgt:
Je kunt al je binnen- en buitenplanten toevoegen in deze app. Deze geef je dan een bijnaam (onze plant in het voorbeeld hieronder heet Jesse). Als je een plant hebt toegevoegd, zijn er een aantal functies:
 • Je kunt informatie over de plant opzoeken. Bijvoorbeeld waar deze vandaan komt, hoe vaak je water moet geven en bemesten en hoeveel zon de plant nodig heeft. Ook vind je meer over de zuurgraad, de favoriete temperatuur en de kleuren van de bloemen.
 • De app geeft je notificaties wanneer je iets met de plant moet doen. Zo krijg je een melding wanneer je water moet geven of moet bemesten. Dat vergeet je dus nooit meer!
Een handige app, volgens ons, die er ook nog eens leuk uitziet. Je kunt ‘m downloaden voor Android en iOS. Nadeel voor sommigen zal wel zijn dat de app in het Engels is.

Hieronder alvast een voorproefje:

tuinapp van de maand
tuinapp van de maand

Ook maandelijks bijgepraat worden over de tuin?

+2000 mensen gingen je al voor en krijgen maandelijks tips en inspiratie

5/5 - (3 stemmen)