Coniferen snoeien? Zelf snoeien of laten snoeien?

De conifeer of coniferen snoeien? Op deze pagina lees je alles over het snoeien van coniferen. Of het nou van plan bent zelf de coniferen te snoeien of ze te laten snoeien, we bieden je alle informatie rondom de klus en het proces.

Op deze pagina kun je volgende onderwerpen verwachten:

 • Waarom de conifeer snoeien?
 • Wanneer coniferen snoeien?
 • Zelf de klus uitvoeren
 • Coniferen laten snoeien
 • Te brede of verwaarloosde coniferen snoeien
 • Coniferen toppen
 • Nieuwe coniferenhaag snoeien
Coniferen snoeien

Coniferen laten snoeien?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8,5+ van klanten!

Waarom de conifeer snoeien?

De conifeer kan heel snel groeien. Wist je dat de conifeer voller wordt door het snoeien? Door het afknippen van een tak ontstaan er vaak twee jonge scheuten en dat betekent dus ook twee keer zoveel groen en dus een vollere haag. Daarnaast is het regelmatig snoeien van een conifeer belangrijk omdat de oude takken van de conifeer bruin worden. Als een conifeer dus te veel uitloopt en je snoeit hem terug, kunnen er kale plekken ontstaan en deze zijn niet of nauwelijks te herstellen. Wees dus voorzichtig bij het terugsnoeien van verwaarloosde coniferen. Hier komen we later nog op terug. Maar wanneer moet je coniferen snoeien? Dat lees je in de volgende paragraaf.

Wanneer coniferen snoeien?

Coniferen mogen twee keer per jaar gesnoeid worden. De beste tijd is eind mei of begin juni en dat is dan vóór de langste dag van het jaar. Dit is het uitgelezen moment omdat de conifeer dan de grootste groei heeft gehad. Het tweede snoeimoment is uiterlijk eind september. Wordt dit later gedaan, dan heeft de conifeer niet genoeg tijd om zich te herstellen voordat de winter invalt en zal de vorst de conifeer kunnen beschadigen. Dit kan resulteren in een bruine uiteinden of zelfs een bruin haag. Dat willen we natuurlijk voorkomen.

Zelf coniferen snoeien

Het snoeien van coniferen kan een flinke klus zijn. Belangrijk is dat je een goede heggenschaar gebruikt met scherpe messen. Met een scherpe heggenschaar ontstaan er strakke snoeiwonden. Zo is de kans op ziekten minimaal. Zorg ervoor dat het snoeien van de coniferen altijd gebeurt op een bewolkte dag. Dit is belangrijk vanwege het risico op verbranding. Wanneer je snoeit op een zonnige dag, komen de knoppen bloot te liggen en verbranden ze. Het voornaamste gevolg hiervan is dat de haag bruin kan worden. Als je wilt dat de conifeer egaal groen blijft, is het belangrijk om de bovenkant van de conifeer korter te knippen dan de onderkant. Dit zorgt ervoor dat de onderkant van de conifeer ook zonlicht krijgt en niet wordt geblokkeerd door de bovenkant van de haag.

Snoei de coniferen nooit verder terug dan het groen. De coniferen zullen niet meer uitlopen op het oude hout en de blijven kaal. Dat is geen mooi gezicht. Wij mogen regelmatig een coniferenhaag verwijderen omdat deze bruin is geworden. Als je de klus hebt geklaard is het verstandig om dan het snoeiblad van de heggenschaar in te spuiten met ontharser. Tijdens het snoeien komt er namelijk veel hars vrij en dit is direct na het knippen relatief makkelijk te verwijderen. Als je langer wacht krijg je het er nauwelijks meer af en bewegen de messen stroever. Tevens voorkomt de ontharser roestvorming en zorgt het ervoor dat de heggenschaar ingevet blijft.

Conifeer snoeien

Hulp nodig bij coniferen snoeien?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8,5+ van klanten!

Coniferen laten snoeien

Heb je coniferen in de tuin staat en wil je deze laten verzorgen door een hovenier die precies weet hoe hij dit moet doen? Of heb je zelf geen tijd of energie om de klus te klaren? Wij helpen je graag verder. Het snoeien van coniferen moet goed gebeuren als je lang wil genieten van je haag. Een grote conifeer laten snoeien? Kijk dan ook onze pagina over bomen snoeien.

Te brede of verwaarloosde coniferen snoeien

Is de haag te breed geworden of heb je verwaarloosde coniferen, dan is er een andere aanpak nodig. Beoordeel eerst of de haag überhaupt te redden is. Een coniferenhaag die geheel bruin is, valt meestal niet meer te redden. De coniferen verwijderen is dan de beste optie. Heeft de haag kale plekken of is ‘ie gewoon te hoog of breed geworden? Dan kun je nog wel een poging wagen. Als je te brede coniferen in een keer terugsnoeit krijg je kale en bruine plekken. Hoever kun je coniferen snoeien? Bekijk eerst goed tot hoever de conifeer naar binnen groen is. Maak eventueel een proefsnoei op een stuk wat niet zo in het zicht staat. Bijvoorbeeld in de hoek van de tuin of ergens waar een andere plant ervoor staat. Zo kun je goed zien tot waar je kunt snoeien en de snoeilijn bepalen. Het is verstandig om een veiligheidsmarge in te calculeren, want niet overal zal de coniferenhaag even groen zijn. Je kunt de conifeer snoeien op die lijn. Twijfel je over de het snoeien van de coniferenhaag? Als je een offerteaanvraag doet, adviseren wij je over de aanpak

Conifeer snoeien

Coniferen toppen

Zijn je coniferen te hoog geworden? Dan kun je overwegen om de coniferen te toppen. Coniferen toppen raden wij niet aan omdat het de vorm van de boom aantast. Deze zal ook niet zo snel meer herstellen. Daarom is het van belang om dit te voorkomen en coniferenbomen regelmatig te laten snoeien. Een coniferenhaag toppen of inkorten is wel goed te doen. Als je een flink stuk van de coniferenhaag afhaalt, blijft deze wel een á twee jaar kaal aan de bovenkant maar in tegenstelling tot de zijkant groeit deze wel weer dicht.

Nieuwe coniferenhaag snoeien

Heb je net een nieuwe coniferenhaag geplant dan heeft deze natuurlijk onderhoud nodig. De nieuwe coniferenhaag is nog niet zo vol. Als de de coniferenhaag snel vol wilt krijgen, is knippen de sleutel. Bij het knippen van de jonge conifeerplanten stimuleer je ook de aanmaak van jonge scheuten. Bij elk takje dat je knipt komen er weer twee takjes terug en zo krijg je dus twee keer zoveel volume.

Veel gestelde vragen over coniferen:

Hoe moet ik coniferen onderhouden?

De planten hebben natuurlijk meer liefde nodig naast het knippen. Zo heeft een coniferenhaag ook bemesting nodig. Dit doe je jaarlijks door het geven van voedingstoffen en mineralen. Dit kan met normale mestkorrels. Er zijn ook speciale mestkorrels voor coniferen maar dit is niet perse nodig. Als de plant verzwakt of ziek is en normale korrels niet werken zou je de speciale coniferenmest nog wel kunnen proberen.

Kun je een natte heg snoeien?

Het antwoord is: ja! Als je dapper genoeg bent om in een natte tuin aan de slag te gaan kan dat zeker. In regen snoeien adviseren we niet omdat het ten koste kan gaan van je dure snoeigereedschap als je met een elektrische of benzine heggenschaar werkt.

Hoever kun je coniferen snoeien?

Hoever je coniferen kunt snoeien is geheel afhankelijk van de staat. Meestal is dit tussen de 10 en 25 centimeter. Het is verstandig om op meerdere plekken in de haag te checken tot hoever de haag groen is om vervolgens je snoeilijn te bepalen. Houd een marge, zodat je straks niet op sommige plekken alleen maar kaal hout overhoudt.

Waarom Schoffelstudent?

 • Gericht op betaalbaarheid

 • Werkt met Studenten & Hoveniers

 • Klantgericht

 • Sterk in communicatie en afspraken

 • We maken graag klanten blij 🙂

Klanten over Schoffelstudent:

Karweien en klusjes worden conform afspraak geklaard. Geen verrassingen, ook niet bij de afrekening.

R. Faas, Alphen aan den Rijn

Goed meedenken vooraf en erg vriendelijk. Hard en netjes werkend tijdens de klus.

H. Dongelmans, Rotterdam

Schoffelstudent is voor ons een betrouwbaar en kundig bedrijf gebleken, die kwalitatief goed werk leveren voor een redelijke prijs.

Visser en Wijtman Architecten, Waddinxveen

Het onderhoud wordt telkens goed uitgevoerd, zeker een aanrader!

Erik, Rotterdam

Coniferen laten snoeien?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8,5+ van klanten!