Catalpa snoeien?  Wanneer en hoe? Wij geven je tips!

De Catalpa snoeien is een klus die moet gebeuren om de karakteristieke vorm te behouden. De Catalpa staat prachtig in zowel kleine als grote tuinen. Op deze pagina vind je antwoord op de volgende vragen:

  • Wat is de catalpa en welke soorten zijn er?
  • Wanneer kan ik de Catalpa snoeien?
  • Hoe moet ik de Catalpa snoeien?
  • Welk gereedschap heb ik nodig?
Catalpa snoeien

Wat is de Catalpa en welke soorten zijn er?

De Catalpa (Catalpa Bignonioides) is een boomsoort die afkomstig is uit de VS en Oost-Azië. Er zijn tien soorten Catalpa’s. De boom wordt ook wel Trompetboom genoemd, vanwege de vorm van de bloem. We onderscheiden op deze pagina twee soorten: de Bolcatalpa en de ‘gewone’ Catalpa.

Bolcatalpa

Staat het liefst op een beschutte plaats met zowel zon als schaduw. Kan een hoogte van 3-4 meter bereiken. De bladeren groeien in de vorm van een bol. Een compacte boom die bijvoorbeeld goed staat in de voortuin. Meerdere Bolcatalpa’s naast elkaar zorgen voor een moderne, groene look. Er zitten geen bloemen aan de boltrompetboom.

‘Gewone’ Catalpa

De Catalpa of Trompetboom is een boom die wel 10 meter hoog kan worden. Hij groeit nogal vrij, waardoor er flink wat ruimte nodig is. Aan deze soort Catalpa groeien wel bloemen. Roomwitte bloemen in de vorm van een trompet dus.

Wanneer en hoe kan ik de catalpa snoeien?

De bolcatalpa snoei je eind februari tot begin maart. Wel alleen snoeien als het niet vriest en er ook geen vorst meer verwacht wordt. De takken zijn namelijk vrij zacht en kunnen dus bevriezen. Je snoeit alle takken terug tot net boven de entplaats, de plek op de stam vanaf waar alle takken beginnen met groeien. Hierdoor ontstaat er weer een mooi vertakte troon als de takken aangroeien. De boom ziet er even uit als een gesnoeide knotwilg, maar groeit later in het voorjaar weer uit tot een goed gevulde boom. De bolcatalpa snoeien hoeft maar een keer per jaar. Wij kunnen de catalpa snoeien tijdens een tuinonderhoudsbeurt.

De gewone trompetboom kan je snoeien als je niet genoeg ruimte hebt. Je kan ‘m natuurlijk ook gewoon laten groeien. Voor het snoeien van de catalpa heb je wel wat groter materiaal nodig. Deze boom moet gesnoeid worden in het najaar, in oktober of november. Ook hierbij geldt dat je niet moet snoeien als het vriest, omdat dat de takken kan beschadigen. Voor deze klus kan de hulp van een boomverzorger worden ingeroepen.

catalpa snoeien

Welk gereedschap heb ik nodig?

Zeker de Bolcatalpa is prima te snoeien met een gewone snoeischaar. Mocht dat niet lukken, dan kun je een takkenschaar gebruiken. Voor een gewone Catalpa heb je wel wat meer nodig. Denk dan aan een takkenzaag of zelfs een kettingzaag. Zorg altijd dat je zaag of snoeischaar scherp is, zodat je mooie snijwonden maakt. Dat kan ziekten voorkomen.

Welk gereedschap heb je nodig voor het snoeien van de plataan?

Een snoeischaar zal in bijna alle gevallen wel volstaan voor het snoeien van de plataan. Let erop dat het tuingereedschap scherp is. Dan ontstaat er een mooie snijwond die weer overgroeit. De producten hieronder raden wij je aan:

Je Catalpa vakkundig laten snoeien?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Portfolio