Boom weghalen: wanneer, hoe en waarom?

Een boom weghalen of een boom laten weghalen? We leggen uit waarom dit soms de beste optie is, of dit altijd mag, welke methodes er zijn, hoe wij zo’n klus aanpakken en wanneer dit het beste kan.

Waarom een boom weghalen?

Bomen zijn prachtige stukjes natuur! Vaak staan ze er al decennia lang en hebben ze heel wat natuurgeweld overleefd. Maar soms is het toch het beste om een boom weg te (laten) halen. Als een boom ziek of beschadigd is bijvoorbeeld. Veiligheid staat namelijk altijd voorop. Als de boom uw veiligheid of die van uw omgeving aantast, is het beter om de weg te halen. Hoe jammer dat ook kan zijn.

Mag je altijd een boom (laten) weghalen?

Goede vraag! En eigenlijk kunnen we daar hier geen eenduidig antwoord op geven. Het is namelijk helemaal afhankelijk van de situatie en de gemeente waarin u woont. Allereerst is er de vraag óf je een vergunning aan moet vragen. Hiervoor zijn vaak een aantal criteria. Als er wel een vergunning aangevraagd moet worden, zal de gemeente beslissen of u de boom mag weghalen. Lees hier meer in ons blog over kapvergunningen.

boom weghalen

Boom laten weghalen?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Methodes voor boom weghalen

Er zijn verschillende methodes om een boom weg te halen. De keuze hiervoor zal afhankelijk zijn van de staat, grootte, bereikbaarheid en omgeving van de boom. Hieronder behandelen we de meest gebruikte methodes:

  1. Boom afbreken: dit is de bekendste manier. De boomverzorger gaat de boom in en zaagt eerst de takken af. Deze worden veilig naar beneden geleid. Vervolgens wordt de stronk in delen afgezaagd en ook deze stukken worden met touwen naar beneden geleid. Er blijft nog een deel van de stronk staan.
  2. Boom vellen of omzagen: de romantische manier noemen we deze methode maar. Met een zaag of bijl wordt in de stronk een valkerf gemaakt. Van de andere kant zaag je een velsnede. Door een kunststof wig in de velsnede te slaan, zal de boom vaak gaan vallen. Voor deze manier van een boom weghalen is veel ruimte nodig.
  3. Boom rooien: bij een boom rooien blijft er niets meer over van de boom. De boom wordt verwijderd, maar ook de stronk wordt weggehaald door te frezen.
  4. Boom snoeien: misschien is de boom snoeien wel voldoende. Dan hoeft de boom niet weg, maar wordt bijvoorbeeld wel het probleem van schaduw of vallend blad opgelost.
boom weghalen

Stobben frezen

Zoals al gezegd, is het mogelijk om de stronk helemaal te verwijderen. Dan ziet u er niets meer van dat er ooit een boom heeft gestaan. Dit gebeurt met een stobbenfrees, een groot apparaat dat de stronk tot onder de oppervlakte freest.

Groenafval verwijderen

Het is niet fijn als u na het weghalen van de boom met al het groenafval blijft zitten. U kunt het laten meenemen door de boomverzorger of zelf afvoeren, maar het kan ook versnipperd worden tot houtsnippers óf gebruikt worden voor de open haard. Dan heeft u er toch nog iets aan!

Hoe wij een boom weghalen

Onze boomverzorgers zijn dagelijks in de bomen te vinden. Ze hebben jarenlange ervaring en hebben de diploma’s op zak om dit werk te doen. Hun gereedschappen zijn vlijmscherp, waardoor ze de boom tegen de vlakte kunnen krijgen. Veiligheid staat altijd voorop bij onze boomverzorgers. We kunnen u helpen met:

Wanneer kan je een boom weghalen?

In principe kan een boom in elk seizoen weggehaald worden. Als er acuut gevaar is, moet de boom natuurlijk gelijk weggehaald worden, maar als het preventief gebeurt, kunt u plannen in welk seizoen dat gebeurt. Hieronder een lijst met de seizoenen en hun voor- en nadelen:

boom weghalen kalender

Boom laten weghalen?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Portfolio