Boom omzagen? Hoe bomen zagen werkt!

Boom omzagen of boom omhakken, hoe moet dat eigenlijk? Goede vraag! Daarom nemen we je op deze pagina mee in de wereld van bomen zagen. Zelf hebben we als hoveniersbedrijf vaak te maken met bomen. Onze boomverzorgers klimmen zelfs dagelijks in bomen om ze te rooien, te snoeien en te kappen. Door hun opleiding en hun ervaring weten ze heel wat af van bomen. Je kunt natuurlijk ook zelf een boom omzagen, maar het is best een complexe klus die veilig moet gebeuren.

Op deze pagina vind je meer over de volgende onderwerpen:

 • Waarom een boom omzagen?
 • Onze boomverzorgers
 • Hoe zaag je een boom om?
 • Kleine boom omzagen
 • Vergunning voor bomen zagen?
 • Kosten van een boom omzagen?
 • Stobben frezen en afvalhout
 • Wanneer kan je het beste bomen zagen?

Nog meer vragen? Neem dan contact met ons op!

Boom zagen

Boom laten omzagen?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Waarom een boom omzagen?

Bomen zijn vaak prachtig. Ze geven de omgeving kleur en flair. Vaak staan ze er al decennia lang en soms zelfs wel meer dan honderd jaar. Het zijn wonderlijke stukjes natuur. Een boom omzagen is meestal dan ook niet de leukste optie. Maar soms is bomen zagen de enige oplossing. Bijvoorbeeld als de boom ziek of beschadigd is of je veiligheid en die van je omgeving in gevaar brengt. In dat geval kan je de boom zo snel mogelijk laten omzagen of omhakken.

Onze boomverzorgers

We werken samen met boomverzorgers die jarenlange ervaring hebben in boomverzorging. Hieronder valt bijvoorbeeld bomen snoeien, bomen kappen, bomen zagen, bomen rooien en stobben frezen. Dagelijks zijn onze boomverzorgers in de bomen te vinden en dat doen ze met veel plezier. Ze hebben oog voor veiligheid en voor de natuur. De boomverzorgers gebruiken naast hun handen goed gereedschap. Een kettingzaag en andere zagen bijvoorbeeld. Soms moet er meer aan te pas komen, zoals een hoogwerker of versnipperaar. Een boom omzagen is een flinke klus, dus dat is soms wel nodig! Als je advies nodig hebt, helpen we je graag!

Boom omzagen boomverzorger

Hoe zaag je een boom om?

Een boom omzagen, dat klinkt spannend. We leggen hieronder kort uit welke techniek voor bomen omzagen een boomverzorger kan gebruiken:

Je zaagt een valkerf uit, een inkeping in de boom. Je kunt dit doen met een kettingzaag of een handzaag. Vervolgens zaag je de velsnede vanaf de andere kant en je stopt tot net voor de valkerf. Met een hamer sla je een kunststof wig in de velsnede. Vaak zal de boom dan beginnen te vallen. Deze techniek is in veel gevallen niet mogelijk, omdat er heel veel ruimte voor nodig is. Als je een boom van 15 meter hebt, reken dan maar uit dat je minimaal 20/25 meter nodig hebt in de valrichting. Deze afstand moet ook nog eens helemaal ontruimd kunnen worden van allerlei obstakels. De boom omhakken kan natuurlijk ook. Werkt hetzelfde, maar dan met een hakbijl in plaats van een (ketting)zaag. Dit zijn de technieken voor bomen omzagen of omhakken.

Er is ook een andere manier om een boom te verwijderen. Vaak wordt een boom in delen afgebroken omdat de boom zagen niet mogelijk is. Eerst worden de takken verwijderd en vervolgens wordt de stam in delen afgezaagd. Om te voorkomen dat deze delen geen schade aanbrengen aan bijvoorbeeld de woning, worden de stukken opgevangen met touwen en naar beneden geleid.

Kleine boom omzagen

Een grote boom omzagen is een klus waarvoor je het beste een vakman kunt inhuren. Die weet precies hoe het moet en houdt maximaal rekening met de veiligheid. Gaat het om een kleine boom? Dan kun je de klus misschien ook wel zelf klaren. Voor een kleine boom omzagen heb je veel minder ruimte nodig om de boom veilig te laten vallen. Je kunt dezelfde techniek gebruiken met een valkerf, maar wanneer het echt om een klein boompje gaat, is dat niet nodig.

Boom omzagen zonder vergunning, mag dat?

Een boom omzagen zonder vergunning, mag dat? Voor het antwoord moet je bij de gemeente zijn waarin je woonachtig bent. Het verschilt namelijk per gemeente. Factoren die meespelen zijn bijvoorbeeld de dikte van de boom en de omgeving waarin de boom staat. Heeft een boom veel waarde voor het landschap, voor dieren of voor de cultuur? Dan zal er zeker een vergunning aangevraagd moeten worden en is de kans dat je die krijgt minder groot. In de meeste gevallen is er een vergunning nodig voor bomen omzagen. Lees meer in onze blog over kapvergunningen.

Wat zijn de kosten van een boom omzagen?

Een begrijpelijke vraag! De prijs voor een boom omzagen is niet zomaar te zeggen. Wij maken vaak een schatting van de kosten om een boom om te zagen op basis van foto’s. Soms is er ook een afspraak nodig. Het is dus niet mogelijk om vooraf vaste prijzen te geven. Dat is helemaal afhankelijk van de omgeving waarin de boom staat, de bereikbaarheid van de boom en nog meer factoren. We kunnen wel indicaties geven van de kosten van een boom omzagen, maar dan kan de uiteindelijke prijs ineens hoger of lager uitvallen. Daar heb je dus niet zoveel aan. Je kunt bij ons een gratis en vrijblijvende offerte aanvragen. Dan krijg je binnen enkele dagen een prijs voor het omzagen van je boom.

Boom omzagen

Stobbe frezen en afvalhout

Als de boom is omgezaagd, blijft er nog wel een stronk staan. Die kan je prima laten staan in de tuin, maar als je andere plannen hebt, zoals een terras of een gazon, is dat natuurlijk niet handig. Ook daar hebben boomverzorgers iets op bedacht: stobben frezen. Met een stobbenfrees wordt de stronk dan tot zover mogelijk weg gefreesd. Het zaagsel wordt vanzelfsprekend opgeruimd en afgevoerd.

Het hout van de boom die is omgezaagd is natuurlijk nog wel bruikbaar voor bepaalde doeleinden.

 • Brandhout voor de open haard. We zagen het houdt in grove stukken en verdere bewerking kun je zelf doen.
 • Een paadje in de tuin met houtstnippers? Zeker mogelijk. Dan huren we een versnipperaar en maken we snippers van de omgezaagde boom.
 • Natuurlijk kunnen we het afvalhout ook allemaal afvoeren.

Wanneer kan je het beste bomen zagen?

In principe is bomenwerk in elk seizoen uit te voeren. Zie hieronder de voor- en nadelen per seizoen:

Lente

 • Conditie van de boom is goed te beoordelen aan de hand van bladbezetting

 • Drukke tijd voor hoveniers, dus mogelijk langere wachttijd

 • Verstoring van broedende dieren

Zomer

 • Conditie van de boom is goed te beoordelen aan de hand van bladbezetting

 • Meer groenafval door dichtere bladbezetting

 • Broedseizoen, dus mogelijk broedende vogels in de boom

Herfst

 • Houtrot en schimmel worden goed zichtbaar

 • Geen broedende dieren

 • Veel loszittend blad, dus overal bladeren

Winter

 • Weinig tot geen blad, dus minder groenafval en snellere uitvoering

 • De open plek kan ik het voorjaar goed dicht groeien

 • Door vorst en winterse neerslag is het werk gevaarlijker

Boomverzorger nodig?

We kunnen je helpen bij het bomen zagen. Onze boomverzorgers nemen de boom omzagen graag voor hun rekening. En als je het liever zelf wilt doen: veiligheid staat altijd voorop!

Bomen laten zagen?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Uitgevoerde boomklussen