Nieuwe bestrating aanleggen? Dit is wat u moet weten

 

Wilt u de tuin opnieuw bestraten? Dan zijn er enkele zaken waar u rekening mee zult moeten houden. Op deze pagina leggen we uit waar u allemaal aan moet denken bij het leggen van bestrating en hoe u dit zou moeten doen. Zo zijn er verschillende keuzes die gemaakt moeten worden. Welk type tegels gebruik ik? Welk bestratingsverband gebruik ik? Doe ik het zelf of besteed ik het uit? Wij vertellen alles waar u rekening mee moet houden bij het aanleggen van bestrating.

Bestrating in nieuwbouwtuin

Soorten tegels

Een van de belangrijkste zaken bij het leggen van bestrating is de keuze voor het type tegel dat gebruikt gaat worden. Kiest u voor 1 tegel of voor een combinatie van meerdere? Een van de zaken waar u over na moet denken is wat voor gevoel uw tuin moet uitstralen. Hier kunt u het type tegel op uitkiezen. Ook kiezen veel mensen voor tegels om praktische redenen. Geen modder in de tuin, schoner beeld, minder onderhoud. Ook is er een vrij groot prijsverschil tussen de verschillende type tegels. zo ligt bijvoorbeeld de gemiddelde prijs per m2 van een betonnen tegels tussen de 15 en 35 euro, en de van een natuursteen tegel tussen de 30 en 65 euro.

Zoals eerder al is genoemd kunt u met het type tegel onder ander de stijl van uw tuin bepalen. Laat u de tuin aansluiten bij de rest van het huis, of kiest u in de tuin weer voor compleet iets anders. Voorbeelden van tuinstijlen kunt u online overal vinden op bijvoorbeeld woonblogs. Of neem een kijkje bij de door ons aangelegde tuinen.

Interesse in betaalbare bestrating?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

 

Type tegels

 • Betontegels: Betontegels zijn relatief goedkoop, stevig en strak. Beton is een hard materiaal dat lang meegaat. Het materiaal om betonnen tegels te maken is er in overvloed en daarom zijn deze relatief goedkoop. Echter gaan deze tegels wel in verloop van tijd verkleuren.
 • Gebakken tuintegels: Dit zijn vaak kleine tegels met veel mogelijkheden qua legmotieven in uw tuin. Hieronder vallen de bekende klinkers. Doordat gebakken tegels vaak klein van stuk zijn kun je er erg veel verschillende legmotieven mee creëren voor in de tuin.
 • Natuursteen tegels: Tegels van natuursteen zijn lux, duurzaam en vaak groter van stuk. Deze tegels zijn een stukje duurder dan de andere, maar hier krijgt u wel kwaliteit en een luxe uitstraling voor terug. Bekende en kwalitatief goede natuurstenen zijn: Graniet, kwartsiet en gneis.
 • Houten tuintegels: Wanneer u op zoek bent naar iets anders dan zijn houten tuintegels iets voor u. In Nederland wordt deze soort steeds populairder. Dit komt mede omdat we een sfeervolle tuin steeds belangrijker zijn gaan vinden. Zeker hardhout is een prima materiaal om te verwerken in de tuin.
Voorbeeld van bestrating

Soorten bestratingsverbanden

De tegels kunt u op allerlei verschillende manieren aanleggen. Er zijn hierbij een eindeloze hoeveelheid aan motieven te bedenken. Dit worden ook wel legverbanden genoemd. Een bestratingsverband zorgt ervoor dat de stenen goed op elkaar aansluiten en goed blijven liggen. Op de afbeelding vindt u de meest toegepaste legverbanden.

Bestratingsverband voor een oprit:

Voor het bestraten van uw oprit kunt u het beste een elleboog- of kepersverband gebruiken. Bij deze verbanden kunnen de tegels het gewicht van uw auto goed dragen, zonder te verschuiven.

Bestratingsverband voor een terras:

Voor een terras zijn blok- en halfsteenverbanden de beste keuze. deze kunnen namelijk zeer makkelijk recht afgewerkt worden, zonder dat er al te veel van de stenen afgesneden moet worden. Hierdoor bespaart u op de kosten van de bestrating.

Bestratingsverband voor een tuinpad:

Halfsteens- en visgraatverband zijn ideaal voor een tuinpad. Deze verbanden zorgen voor stevigheid en creëren een rustig effect in de tuin. Het verband van een tuinpad wordt vaak afgewerkt met dopsluitbanden. Deze zijn vaak van beton en zorgen ervoor dat de bestrating op zijn plek blijft liggen.

Legverbanden bestrating

Stappen voor het leggen van bestrating

Steekt u graag de handen uit de mouwen? Dan hebben wij voor u een stappenplan uitgeschreven voor het leggen van de bestrating. Dit stappenplan geldt voor de aanleg van een terras en voor een tuinpad. Daaronder vind u een apart stappenplan voor een oprit.

 1. Maak een goede tekening waarbij u rekening houdt met de grootte van de tegels en het legverband wat u wilt gebruiken. Een goede tekening vooraf zorgt ervoor dat u achteraf niet teveel van uw creativiteit hoeft aan te spreken.
 2. Graaf het oppervlak wat u wilt bestraten af tot ongeveer 15 a 20 cm diepte.
 3. Verdeel een laag ophoogzand van 10cm dik over het oppervlak en strijk het glad. Dit zorgt voor een stevige fundering. Houdt wel rekening met afschot! Breng een lichte helling aan van 1cm per meter zodat het regenwater kan weglopen. Heeft u gekozen voor grotere tuintegels dan kan het zijn dat u ook met cement aan de slag moet voor een stevige basis, vraag dit na bij de specialist waar u de tegels heeft gekocht.
 4. Zet vervolgens de kantopsluiting neer op de grenzen van uw te bestraten oppervlak, binnen dit kader gaat u aan het werk. De kantopsluiting zorgt ervoor dat de tuintegels weinig ruimte hebben zich te bewegen.
 5. Leg de bestrating op het zandbed en tik de tegels met een rubberen hamer het gele zand in. Zorg voor een ruimte van ongeveer 3mm tussen de tegels. Dit vanwege het feit dat de tegels zullen uitzetten en krimpen bij verschillende weersomstandigheden. Controleer dit gedurende en na de aanleg regelmatig met een waterpas.
 6. Wanneer de bestrating er in zijn geheel in ligt, gooi er dan een paar scheppen voegzand overheen. Verdeel het voegzand over het oppervlak met een bezem, dit zand zal in de komende dagen vanzelf een plekje vinden tussen uw tegels.

Voor een oprit gelden enkele andere regels. Dit komt onder andere door het feit dat de oprit het gewicht van uw auto zal moeten tillen. Hier vindt u de belangrijkste punten voor het aanleggen van een oprit.

 1. Ophoogzand: Dit is essentieel om verzakkingen te voorkomen. Een laag van zo’n 30cm zorgt voor een stevige fundering voor de bestrating.
 2. Dikte van de stenen: Voor de oprit adviseren wij stenen met een minimale dikte van 7cm. De meest gekozen steensoorten bij een oprit zijn betonklinkers en gebakken waaltjes. Andere stenen zijn ook zeker mogelijk. Houdt hierbij wel rekening met de minimale dikte van 7 centimeter.
 3. Legverband: Er zijn 2 legmotieven die wij het beste vinden bij het bestraten van een oprit. Dit zijn het elleboog-, en het kepersverband. Hierbij worden de stenen dwars tegen elkaar geplaatst en verkleint u de kans op het verschuiven van de stenen aanzienlijk.
 4. Randafwerking: Voor een oprit zijn opsluitbanden aan de zijkant van de randen extra belangrijk. Deze zorgt ervoor dat de stenen niet kunnen verschuiven ondanks dat er een auto op geparkeerd staat. Wij adviseren opsluitbanden van 8x20x100 centimeter.
 5. Aftrillen: Zodra u klaar bent met de bestrating, is het zeer belangrijk om het oppervlak goed af te trillen met een trilplaat. Bij tegels moet er echter wel een beschermlag op de trilplaat gezet worden. Maak voordat u gaat aftrillen eerst het oppervlak goed schoon. Als er kleine steentjes op de oprit liggen kunnen deze met het aftrillen schade veroorzaken aan de tegels.

Wat kost bestrating?

Er is natuurlijk geen standaardprijs voor een bestrating. De prijs is afhankelijk van factoren als:

 • De keuze van de tegels
 • Grootte van het te bestraten oppervlak
 • Hoeveelheid zand
 • Welk legverband u kiest

Wij hebben voor u een overzicht gemaakt met de gemiddelde prijzen van de materialen:
Betonnen tuintegels:  €15 – €35 per m2 (incl. btw)
Gebakken tuintegels: €25 – €45 per m2 (incl. btw)
Natuursteen tegels:    €30 – €65 per m2 (incl. btw)

Wat kost bestrating?

Wij hebben u alles vertelt over hoe u een bestrating moet aanleggen. Ziet u zelf de klus niet zitten?? Dan kunt u de klus altijd uitbesteden aan Schoffelstudent. Onze stratenmakers hebben al vele bestratingen aangelegd en weet precies wat er bij deze opdrachten bij komt kijken. Wij werken met studenten, hoveniers en stratenmakers en bieden zo betaalbare kwaliteit. Wist u dat we al meer dan 3000 klussen tot een succesvol einde hebben gebracht waaronder ook het leggen van bestrating en de aanleg van complete tuinen.

Interesse in betaalbare bestrating?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Waarom Schoffelstudent?

 • Gericht op betaalbaarheid

 • Werkt met Studenten & Hoveniers

 • Klantgericht

 • Sterk in communicatie en afspraken

 • We maken graag klanten blij 🙂

Klanten over Schoffelstudent:

Het onderhoud wordt telkens perfect uitgevoerd, zeker een aanrader.

Erik, Rotterdam

Aardige jongens. Ze zijn altijd netjes op de afgesproken tijd en alles wordt keurig achtergelaten. Ze doen precies wat ik wil. De communicatie verloopt prima, zowel per mail als per telefoon..

Cokkie, Gouda

Wij zijn erg tevreden en zullen zeker vaker gebruik maken van de diensten van Schoffelstudent!

I.Kemner, Driebruggen

“Schoffelstudent is voor ons een betrouwbaar en kundig bedrijf gebleken, die kwalitatief goed werk leveren voor een redelijke prijs.”

Visser & Wijtman Architecten, Waddinxveen

Goedkoop is duurkoop?

U zult misschien denken: ‘Het zijn studenten, doen ze het dan wel goed?’. We hebben inmiddels al meer dan 5500 klussen gedaan en onze klanten zijn best wel blij met ons ? Wij scoren een 8.5+ gemiddeld op review site www.kiyoh.nl. Voor klussen die wij zelf niet goed genoeg kunnen uitvoeren, zetten wij vakmannen in. Wij communiceren van tevoren heldere prijzen en maken daar afspraken over. Zo komt u niet voor verrassingen te staan. Wij doen altijd onze uiterste best om een betaalbare dienst te leveren. Dat is ook onze missie: betaalbaar hovenierswerk leveren door te werken met hoveniers en studenten.