Beschoeiing laten plaatsen

Wilt u graag een beschoeiing laten plaatsen? Of wilt u graag zelf de handen uit de mouwen steken? Wij hebben alles op een rijtje gezet wat voor u relevant is met betrekking tot het plaatsen van beschoeiing. Alle informatie die u op deze pagina vindt, is toe te passen op zowel een walbeschoeiing als een verhoogde tuinborder.

Op deze pagina:

 • Algemene werkwijze voor een beschoeiing
 • Uitleg over kant-en-klare schotten en beschoeiingsplanken
 • 4-stappenplan voor het aanleggen van een beschoeiing
Beschoeiing laten plaatsen

Interesse in beschoeiing plaatsen?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Algemene werkwijze bij maken van beschoeiing

Beschoeiing wordt gebruikt om het hoogteverschil met de grond op te vangen. Beschoeiingen worden vaak aangelegd bij de waterkant, een sloot in de achtertuin, glooiende terreinen en lager gelegen oevers. Er zijn meerdere typen beschoeiing. De meest gebruikte zijn:

 • Verticale en (soms) horizontale damwand profielen die in elkaar schuiven
 • Hardhouten kant en klare beschoeiingschotten van 60, 80 en 100 centimeter hoogte. Ook van steenschotten kunt u van oeverversteviging maken.
 • Duurzame hardhout beschoeiingsplanken voor maatwerk beschoeiing
 • Houten lake keerwanden

Wij adviseren u uw beschoeiing een paar graden naar binnen toe te plaatsen.

Beschoeiing maken met kant en klare schotten of beschoeiingsplanken

Voor het aanbrengen van verticale damwandplanken of stalen damwanden zijn groot materieel en veel werkruimte nodig. Echter wordt dit in tuinen juist weer niet veel toegepast. In dit artikel kijken we puur naar het stappenplan voor het maken van een kant en klare beschoeiing van 60, 80 of 100 centimeter hoogte. Ook zijn de tips die u in dit artikel vindt toe te passen op hardhouten beschoeiingsplanken van 15 of 20 centimeter hoogte.

De compleet hardhouten keerwanden kunnen geplaatst worden zonder gebruik van zwaar materiaal. Deze zijn reeds voorzien van een worteldoek aan de binnenzijde en schuiven zo mooi in elkaar. Dit hardhouten beschoeiingshout heeft duurzaamheidsklasse 1 en gaat 20 tot 25 jaar mee.

Een beschoeiingschot biedt de mogelijkheid om grondkering te maken. Het maximum hierop is 100 centimeter. Natuurlijk is het mogelijk dat de grondslag na het beschoeiingschot geleidelijk oploopt zodat er in het geheel een grotere hoogtekering mogelijk is. Het is logisch om het maaiveld naast de beschoeiing richting het water af te laten lopen zodat er geen natte plekken achter de beschoeiing in de tuin komen.

Beschoeiing plaatsen

Waarom Schoffelstudent?

 • Gericht op betaalbaarheid

 • Werkt met Studenten & Hoveniers

 • Klantgericht

 • Sterk in communicatie en afspraken

 • We maken graag klanten blij 🙂

Klanten over Schoffelstudent:

Karweien en klusjes worden conform afspraak geklaard. Geen verrassingen, ook niet bij de afrekening.

R. Faas, Alphen aan den Rijn

Goed meedenken vooraf en erg vriendelijk. Hard en netjes werkend tijdens de klus.

H. Dongelmans, Rotterdam

Schoffelstudent is voor ons een betrouwbaar en kundig bedrijf gebleken, die kwalitatief goed werk leveren voor een redelijke prijs.

Visser en Wijtman Architecten, Waddinxveen

Het onderhoud wordt telkens goed uitgevoerd, zeker een aanrader!

Erik, Rotterdam

Hoe het werkt?

1. Contact

Neem contact op met onze klantenservice!

2. Datum

Na akkoord op de offerte plannen we een datum!

3. Uitvoering

Wij komen de werkzaamheden op het afgesproken moment uitvoeren!

4. Betaling

Na de uitvoering sturen wij per mail de factuur volgens de afspraken.

5. Genieten

Nadat wij de tuin mooi hebben gemaakt is het tijd om ervan te genieten!

Nu zullen we u een stappenplan voorleggen voor het maken van een houten beschoeiing/lage keerwand.

Het stappenplan

Stap 1: Klus voorbereiden 

Bepaal waar u de beschoeiing precies wilt hebben. Veelal zijn de kant en klare schotten die aangeboden worden 2 tot 3 meter lang. Standaard losse planken zijn te verkrijgen tussen de 150 en 550 centimeter. U dient de totale lengte door 3 te delen om tot het aantal schotten te komen die u nodig heeft. Het is ons advies om bij de hoeken en eindpunten 1 schot haaks te plaatsen op de lengte van de beschoeiing. Dat geeft extra stevigheid aan de eindpunten.

Stap 2: Palen plaatsen

Bepaal voor uzelf hoeveel u palen u nodig denkt te hebben. Ons advies is om tenminste om de 40 centimeter een paal te plaatsen. Om de lengte van de paal te bepalen dient u te kijken naar de kerende grondhoogte. Een vaakgebruikte vuistregel bij het plaatsen van beschoeiing is dat 1/3 van de paal boven de grond blijft en 2/3 van de paal onder de grond komt te zitten. Dus indien de kerende grondhoogte 100 centimeter is dient u palen van 300 centimeter aan te schaffen. Bij beschoeiingen en grondkeringen luidt ons advies altijd hetzelfde: gebruik hardhouten palen. Hoe hoger de beschoeiing en hoe zwaarder de tegendruk, hoe dikker de paal dient te zijn. Maakt u gebruik van losse planken? Dan dient u hetzelfde aantal palen te plaatsen. Ook dient u de palen iets naar binnen te plaatsen. Ongeveer 5 graden is hierbij goed.

Stap 3: Schotten of planken monteren

Ga na hoeveel slotbouten u nodig heeft. Deze zijn belangrijk voor het vast maken van de schotten of planken aan de palen. Per paal worden 3 standaard slotbouten gebruikt bij de montage van beschoeiingschotten. Een simpele rekensom vertelt ons dus dat 3 maal het aantal palen gelijkstaat aan het aantal slotbouten die nodig zijn. Bij beschoeiingen aan de waterkant kunt u de onderste planken gerust onder water laten zakken en boven het water monteren. Wel zo makkelijk bij het werken in een oever van een sloot of vijver.

Naast het bestellen van de slotbouten is het zeer handig om voor de lengte van de beschoeiing een afdeklat met 1 doos torx 50 millimeter verzinkte schroeven te bestellen. U kunt hier ook een vlonderplank voor gebruiken. Bij lichtere grondkeringen kunt u ook losse 17-20 mm dikte beschoeiingsplanken van 15-20 cm breedte met 2 stuks 4×50 mm schroeven monteren. Wij adviseren om dan verzinkte schroeven te gebruiken, aangezien deze sterker zijn dan RVS schroeven.

Stap 4: Aanleg

Constructie
Nadat u alle materialen heeft ontvangen, kunt u buiten aan de slag. Maak de omgeving waar de beschoeiing moet komen te staan compleet vrij van zaken die in de weg kunnen gaan zitten. Er is namelijk voldoende werkruimte nodig. U kunt nu een draad spannen van het begin- naar het eindpunt van de te plaatsen beschoeiing. Met een grondboor kunt u de 7×7 of 8×8 cm dikte palen langs de lijn plaatsen. Deze palen dienen circa 5 graden naar binnen te staan. De laatste 20 centimeter kunt u de palen met een paalhamer de grond in slaan zodat deze goed vast komen te staan. Probeer de paalkoppen op de hoogte te krijgen van de bovenkant van de beschoeiing. Mocht dit door omstandigheden niet mogelijk zijn, dan kunt u later enkele centimeters van de paalkop afhalen. Wanneer u meer dan 100 meter beschoeiing wilt plaatsen dan is het slim om een motor-grondboor te huren. Kleinere lengten kunnen prima met de hand gedaan worden. Na de plaatsing van de palen kunt u de schotten aan de tuinzijde (binnenkant) gaan aanbrengen. Op deze manier staan de palen aan de buitenkant. Dit zorgt voor voldoende stevigheid in de constructie.

Schotten
De schotten hebben altijd een eindlat (klamp) waar het volgende schot weer achter valt. Dit is in praktijk erg eenvoudig en praktisch. De schotten dient u met 3 slotbouten m8 120 mm lang per paal te bevestigen. Voorboren gaat makkelijk met de 9mm metaalspiraalboor. Mocht u op de beschoeiing op een slappe bodem plaatsen, dan is het handig om enkele ankerstangen te plaatsen voor tegendruk. Om deze goed te kunnen ontspannen, plaatst u elke 80 cm van de beschoeiing een hardhouten 7×7 of 8×8 cm paal in de tuin.
Een boor met een 13mm metaalspiraalboor gaat door de anker- en de beschoeiingspaal. Koppel hierna de meters draadeinden met de koppelmoeren aan elkaar. Opspannen kan hierna met de eindmoeren aan beide kanten (zowel bij de ankerpaal als bij de beschoeiing). Gebruik hiervoor wel een volgring. Als u dit niet doet, zal de moer in het hout gaan draaien. Hierna kunt u de aarde aanvullen. De draadeinden komen onder de grond Dit is ook de laatste werkslag. Hierna is de beschoeiing gereed.

Beschoeiing laten plaatsen
Beschoeiing laten plaatsen
Beschoeiing laten plaatsen

Interesse in beschoeiing plaatsen?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!