Berk snoeien: wanneer en hoe?

Een berk snoeien, zodat de berk er weer goed bij staat en optimaal kan groeien. Dit is een klus die de nodige expertise en vaardigheden vereist. Wij leggen je op deze pagina uit waarom.

De berk

De berk of betula is een boom met een kenmerkend uiterlijk: de wit-grijze bast die afgebladderd is. Een ander kenmerk van de berk is dat deze extreem winterhard is en bestaat uit vrij zacht hout. Een berk groeit heel snel en wordt niet zo heel oud. Sommige mensen zullen een berk in de buurt niet zo plezierig vinden, vanwege de allergische reactie die kan volgen op de katjes in de boom.

De berk snoeien

Dit is een klus waarbij wij een boomverzorger aanraden. Berken groeien snel en zijn vaak hoge, redelijk dunne bomen. Veiligheid is altijd het belangrijkste bij het snoeien van een berk, dus als je niet veel ervaring hebt, is een ervaren boomverzorger aan te raden. Die weet wat hem te doen staat en kan advies geven. Als je de boom verkeerd snoeit kan de boom uit balans raken en dat kan best gevaarlijk zijn.

berk snoeien

Berk laten snoeien?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Wanneer kan je een berk snoeien?

Dit is een belangrijke vraag. De berk heeft namelijk een sterke sapstroom. Als de berk gaat ‘bloeden’ door op het verkeerde moment te snoeien, kan de boom doodgaan of makkelijker een ziekte krijgen. Je kunt de berk dus snoeien op het moment dat de sapstroom stil staat.

Dit is in de maanden november en december. Half januari komt de sapstroom al weer op gang, dus daarvoor moet de berk gesnoeid zijn. In de zomer kan de berk wel een lichte snoeibeurt hebben. Voordeel van de berk is dat hij heel snel weer aangroeit, dus als je een gesnoeide berk niet zo mooi vindt, hoef je daar niet zo lang tegenaan te kijken. (Kan natuurlijk ook een nadeel zijn dat de berk zo snel groeit. Dan moet je sneller weer de berk snoeien.)

Na het snoeien lijkt de boom erg kaal. Omdat de boom veel licht krijgt doordat de hele boom wordt opengesteld aan zonlicht groeit het ook veel sneller en groeit het weer uit tot een erg mooie boom.

Over onze boomverzorgers

Wij werken met ervaren boomverzorgers die bijna dagelijks in de bomen te vinden zijn. Snoeien, kappen, stronken verwijderen en meer. Ze weten wanneer en hoe ze de berk het beste kunnen snoeien, zodat je je daar geen zorgen over hoeft te maken. Wil je dat de berk snoeien veilig, goed en snel gebeurt? Neem gerust contact met ons op over de mogelijkheden.

Waarom gebruik maken van onze diensten?

Onze boomverzorgers weten precies hoe ze de berk moeten snoeien. Als je het zelf gaat doen en je haalt op de verkeerde plekken takken etc. weg haalt dan kan de boom binnen de kortste keren helemaal wegrotten. Een voorbeeld is dat je nooit de top moet weghalen omdat de boom dan helemaal uitgroeit en de onderliggende takken helemaal weg kunnen rotten. Ook een voordeel van onze boomverzorgers is dat ze makkelijk hoog in de boom kunnen komen om alles bij te werken.

Klanten over ons

Snelle afhandeling. Keurig gewerkt en al het afval meegenomen.

Klant, Zoetermeer

Mannen waren erg vriendelijk, harde werkers en kennis van zaken.

Klant, Zoetermeer

Echt goede vakmensen die meedenken met de klant en samen zorgen voor het beste resultaat!

Klant, Reeuwijk

Waarom Schoffelstudent & Hoveniers?

  • We maken onze klanten blij met een mooie tuin

  • Werken met ervaren hoveniers en boomverzorgers

  • Zetten studenten in voor simpeler werk voor een betaalbare prijs

  • Klantenservice 5 dagen per week van 8.00 – 18.00 bereikbaar

  • Sterk in communicatie en heldere afspraken

Berk laten snoeien?

Al meer dan 5500 klussen uitgevoerd en gemiddeld een 8.5+ van klanten!

Bekijk meer boomklussen