AH Moestuintje 2018

De AH moestuintje is ook in 2018 weer een hit en we kweken er lekker op los. Wij geven daarom in deze blog nog tips en tricks om tot een succesvolle oogst te komen! De AH Moestuintjes komen in 2018 in vijf soorten: Radijs, Wortel, Zonnebloem, Komkommer en Cherrytomaat.

Van AH moestuin naar pot

Op social media zien we al mooie resultaten voorbij komen, maar wat moeten we doen nu de planten bijna te groot worden? Juist! We gaan verpotten om zo de wortels meer ruimte te geven. De potjes van de AH zijn namelijk te klein en geven de wortels niet genoeg ruimte.  Allereerst, kies een ruime pot. Maak het bakje voorzichtig open (op de verpakking is te zien hoe je deze kunt openen). Begin pas met het ‘verpotten’ van de plantjes als deze minimaal 3 cm zijn.

Welke plantafstand en diepte is er nodig?

Radijs, rucola, dille, bieslook, veldsla, peterselie, basilicum, lente-ui en wortel hebben een plantafstand van 10 cm. Let er bij de wortel op dat de pot minimaal 30 cm diep is. Voor de broccoli, kropsla, spinazie, andijvie, selderij, prei en aardbei geld een plantafstand van 20 cm. De broccoli en de selderij hebben hierop 20 cm diepte nodig. Voor de broccoli geld een diepte van 30 cm voor de pot. Tenslotte hebben we  de aubergine, paprika en de cherrytomaatjes. Deze groenten hebben allemaal 30 cm plantafstand nodig en worden graag geplaatst in een diepte van 20 cm.

Het geven van water aan de plantjes

Als je wilt weten wanneer de plantjes water nodig hebben, voel dan aan de aarde. Wanneer deze vochtig voelt, is er geen water nodig. Pas op met de hoeveelheid van het water dat je geeft, een plantje kan hier namelijk door stikken.

Het toevoegen van nieuwe aarde

De aarde van de AH beschikt niet over genoeg voeding om ze te laten groeien. Plaats de plantjes daarom in nieuwe aarde, dit kan door (biologische) potgrond te gebruiken met voeding erin.

Wanneer kunnen de plantjes buiten staan?

Vanaf begin april kunnen de plantjes worden geplant, het ‘seizoen’ is dan begonnen. Door de voorsprong die is opgebouwd (omdat we binnen zijn begonnen met kweken), kan er sneller worden geoogst. Zorg er wel voor dat de planten die kleiner zijn dan 10 cm beschermd zijn tegen wind, regen en andere bedreigingen.

Hoe verder kweken zonder veel ruimte?

Naast een stukje tuin reserveren voor je moestuintje zijn er nog andere manieren om je groenten te kweken. Zo kon je onlangs bij ons een vierkante meter moestuin winnen. Een verhoogde moestuin van 20 cm hoog, 1 meter breed en 1 meter lang.  Hierin kun je allerlei verschillende groenten kweken op een efficiënte manier. Je hebt slechts een vierkante meter nodig en af en toe wat zorg en aandacht voor de planten. Op de website van de makkelijke moestuin kun je hier meer over lezen. Een andere manier is een manier van tuinieren die in opkomt is: verticaal tuinieren. Hierbij gebruik je niet alleen de oppervlakte van je tuin, maar ook de hoogte! Je kunt dit doen door losse bakken aan een schutting of balkon te hangen, een speciaal rek te bouwen of kopen. Hier staat een leuk artikel over hoe je zelf een moestuin kunt maken met een pallet. Een pallet kun je ook altijd bij ons krijgen, mail dan gerust even.

Als je andere vragen hebt over het planten reageer hieronder dan even.

3.7/5 - (9 stemmen)